Prins Claus Prijs voor Argentijnse uitgeverij

De grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan de Argentijnse uitgeverij Eloísa Cartonera. Deze non-profitorganisatie geeft handgemaakte boeken uit met omslagen van gerecycled karton. Dat liet het Prins Claus Fonds donderdag weten.

Redactie
Vorig jaar werd de Prins Claus Prijs door prins Constantijn uitgereikt aan Ntone Edjabe, de oprichter van het Pan-Afrikaanse magazine Chimurenga. Beeld ANP
Vorig jaar werd de Prins Claus Prijs door prins Constantijn uitgereikt aan Ntone Edjabe, de oprichter van het Pan-Afrikaanse magazine Chimurenga.Beeld ANP

Eloísa Cartonera is in 2003 in Buenos Aires opgericht. Het is een coöperatie van ontwerpers en uitgevers die zich toelegt op het uitgeven van Latijns-Amerikaanse literatuur.

Het materiaal waarvan de boeken zijn gemaakt, wordt op straat verzameld door zogeheten cartoneros, werklozen die op deze manier iets proberen te verdienen.

Breed publiek
Volgens het Prins Claus Fonds heeft Eloísa Cartonera het boek voor een breed publiek bereikbaar gemaakt. In heel Latijns-Amerika zijn inmiddels al 60 soortgelijke uitgeverijen actief.

De Prins Claus Prijzen worden elk jaar uitgereikt aan elf personen of organisaties. Naast de Grote Prijs worden tien kunstenaars, denkers, filmmakers en organisaties uit onder meer Syrië, Myanmar en Somalië geëerd. Zij ontvangen ieder in hun eigen land 25.000 euro.

De hoofdprijs bedraagt 100.000 euro. Prins Constantijn zal de prijs op 12 december aan de winnaar uitreiken in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Meer over