Prins Claus Prijs 2016 naar Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul

De Prins Claus Prijzen zijn donderdag uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De Grote Prins Claus Prijs 2016 ging naar de Thaise filmmaker en artiest Apichatpong Weerasethakul.

ANP/Het Parool
Apichatpong Weerasethakul krijgt de onderscheiding vanwege de 'visuele rijkheid, spirituele lyriek en intellectuele diepgang van zijn provocerende werk'. Beeld anp
Apichatpong Weerasethakul krijgt de onderscheiding vanwege de 'visuele rijkheid, spirituele lyriek en intellectuele diepgang van zijn provocerende werk'.Beeld anp

Weerasethakul krijgt de onderscheiding vanwege de 'visuele rijkheid, spirituele lyriek en intellectuele diepgang van zijn provocerende werk'.

Ook de Libanese chefkok en voedselactivist Kamal Mouzawak, het Pakistaanse interdisciplinair cultureel centrum PeaceNiche, grafisch ontwerpster, kunstenares, academica en historica Bahia Shehab (Egypte/Libanon), het Colombiaanse digitale portal La Silla Vacía en de Vietnamese architect Vo Trong Nghia werden bekroond met een Prins Claus Prijs.

Toespraak
"We moeten uitgedaagd worden, onze assumpties bevragen en onze huidige denkbeelden opnieuw onderzoeken. We moeten onszelf trainen om met andere ogen te kijken, door verschillende lenzen, om te begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Het versterken van de stem van de redelijkheid en uitingen van creativiteit en menselijk vernuft is nu, overal, relevanter dan ooit tevoren," zei Constantijn in een toespraak.

Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Laurentien en prinses Mabel waren bij de prijsuitreiking in Amsterdam aanwezig.

Positieve bijdrage
Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen eert het gelijknamige fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land. Prins Constantijn is erevoorzitter van het fonds dat in 1996 werd opgericht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van prins Claus.

Vorig jaar ging de prijs naar de Iraanse fotografe Tavakolian.

Meer over