Prins Charles wil minder grijze eekhoorns

Prins Charles wil af van grijze eekhoorns op zijn landgoed in het graafschap Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Engeland. De prins van Wales heeft maatregelen aangekondigd om de populatie knaagdieren op 'humane en wettige wijze' in te perken in een poging de inheemse rode eekhoorns te beschermen.

Redactie
Prins Charles. Beeld AFP
Prins Charles.Beeld AFP

De grijze eekhoorns dragen een virus bij zich dat dodelijk is voor de rode eekhoorns. Ze werden in 1876 uit Noord-Amerika overgebracht en hebben sindsdien veel schade aangebracht in de bossen. Ze knagen de schors van bomen en hebben een negatieve invloed op bosbehoud, biodiversiteit en duurzaamheid.

Een woordvoerder van de prins zegt in The Guardian: 'De rode eekhoorn is zeer geliefd en een iconische nationale soort. Als beschermheer van de Red Squirrel Survival Trust ondersteunt de prins van Wales alle inspanningen om de rode eekhoorn te sparen en de afname van de populatie te keren. Indien nodig, nemen we wettelijk toegestane en humane maatregelen om de populatie grijze eekhoorns in de hand te houden om de natuurlijke habitat van de rode soort in het hertogdom van Cornwall te beschermen.'

Er zijn volgens de krant 17 bolwerken van rode eekhoorns in het noorden van Engeland, waar naar schatting nog 140.000 eekhoorntjes leven. De populatie zwaardere grijze eekhoorns telt 2,5 miljoen exemplaren.

Meer over