President Paraguay weer in last door kind

De 27-jarige Benigna Lequizamón zei gisteren dat haar zesjarige zoon Lucas de vrucht is van een relatie met Lugo, die begon toen zij zeventien jaar was. Foto EPA Beeld
De 27-jarige Benigna Lequizamón zei gisteren dat haar zesjarige zoon Lucas de vrucht is van een relatie met Lugo, die begon toen zij zeventien jaar was. Foto EPA

ASUNCIÓN - Weer beweert een jonge vrouw in Paraguay dat president Fernando Lugo een kind bij haar heeft verwekt toen hij de rooms-katholieke bisschop was van de provincie rond de hoofdstad Asunción.

De 27-jarige Benigna Lequizamón zei gisteren dat haar zesjarige zoon Lucas de vrucht is van een relatie met Lugo, die begon toen zij zeventien jaar was. Benigna had een baan als schoonmaakster gekregen in de residentie van bisschop Lugo, waar ze hem om hulp had gevraagd bij de opsporing van de vader van haar eerste kind, een meisje.

Leguizamón trad met haar verhaal in de publiciteit nadat Lugo vorige week had erkend de vader te zijn van een tweejarige jongen. Fernando Lugo leerde ook haar moeder kenen in de jaren dat hij gold als 'bisschop van de armen' en dus gebonden was aan de kuisheidsgelofte.

Lugo (57) heeft nog niet gezegd of hij het vaderschap erkent van de zoon van Benigna Leguizamón, een arme vrouw die geldt verdient door in de stad Ciudad del Este, aan de grens met Brazilië en Argentinië, langs de deuren te gaan met schoonmaakmiddelen. Lucas helpt haar en verzamelt lege flessen voor de zeep die zijn moeder zelf maakt.

Paraguays minister van Vrouwenzaken verzekerde dat Lugo een dna-test wil ondergaan. Lugo ontsloeg gisteren vier van zijn ministers, van wier er twee hadden geëist dat de president onmiddellijk erkent dat hij de vader is van Lucas.

In de eerste twee jaar na zijn geboorte stuurde Lugo de moeder van Lucas nu en dan wat geld, daarna niets meer, beweert Benigna. ''Hij laat niets meer van zich horen en reageert niet op mijn telefoontjes.''

Ze is inmiddels moeder van vier kinderen. Haar huidige echtgenoot kan niet meer werken sinds hij werd getroffen door een hartaanval.

Veruit de meeste Paraguayanen zijn katholiek. Voordat de schandalen rond de twee kinderen losbarstten, steunde 64 procent van de burgers de president. Dat is nu nog maar 48 procent, wijst een peiling van de krant Última Hora uit.

Lugo's verkiezingszege, precies een jaar geleden, maakte na zestig jaar een einde aan het regime van de Colorado Partij van wijlen dictator Alfredo Stroessner.

Lugo, die geldt als een van de linkse leiders in Latijns-Amerika, heeft onlangs gezegd dat hij wil terugkeren in de schoot van de kerk als zijn presidentiële ambtstermijn afloopt, officieel op 16 augustus 2013. Hij zei te rekenen op 'vergeving'. (HET PAROOL)

Meer over