President en ex-bisschop Lugo erkent vaderschap

Pas in juli vorig jaar, kort voor zijn beëdiging, kreeg hij van de paus toestemming uit het ambt te treden. Foto EPA/Andrés Cristaldo Beeld
Pas in juli vorig jaar, kort voor zijn beëdiging, kreeg hij van de paus toestemming uit het ambt te treden. Foto EPA/Andrés Cristaldo

ASUNCION - De Paraguayaanse president Fernando Lugo heeft gisteren toegegeven dat hij drie jaar geleden een kind heeft verwekt, toen hij officieel nog bisschop in de katholieke kerk was.

Lugo nam in 2004 ontslag als bisschop van San Pedro. In december 2006 kondigde hij aan dat hij ook afzag van zijn status als bisschop om aan de verkiezingen voor het presidentschap in april 2008 deel te nemen. Pas in juli vorig jaar, kort voor zijn beëdiging, kreeg hij van de paus toestemming uit het ambt te treden.

Lugo kwam met zijn bekentenis vijf dagen nadat de advocaten van de moeder een vaderschapsactie waren begonnen voor de rechter.

Dat gebeurde tegen de zin van de moeder zelf, de nu 26-jarige Viviana Carrillo, met wie Lugo tien jaar geleden een verhouding begon. Het kind, een jongetje, werd in mei 2007 geboren en Guillermo Armindo genoemd, naar Lugo's grootvader.

Vorige week nog verklaarde de woordvoerder van de president dat de beweringen over het vaderschap van Lugo 'vals' waren, en de juridisch adviseur van Lugo sprak van 'een lastercampagne'.

Maar de president zelf zei gisteren: ''Hier en nu, voor mijn volk en voor mijn geweten, verklaar ik in volstrekte oprechtheid met betrekking tot de controverse die is veroorzaakt door de vaderschapsactie, dat er een relatie heeft bestaan met Viviana Carrillo. Ik aanvaard alle verantwoordelijkheid en erken het vaderschap van het kind.''

Volgens de media heeft Lugo met zijn redelijk vlotte bekentenis handig de bom gedemonteerd, die zijn politieke tegenstanders van de affaire verwachtten. ''Politici beschadigen zich doorgaans meer door te liegen over wat ze hebben gedaan dan door wat ze hebben gedaan,'' aldus een politicoloog in de krant Última Hora. (HET PAROOL)

Viviana Carrillo. Foto EPA Beeld
Viviana Carrillo. Foto EPA
Meer over