'Presentatoren Top Gear belazerden vaker de kijkers'

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson is boos over de onthulling van een oud-medewerker van het programma in de Engelse Daily Mirror dat '80% van alle autoritten -stunts en -tests in het programma door anderen gedaan worden dan de presentatoren zelf, hoewel gesuggereerd wordt dat ze het allemaal zelf doen.'

Coen Brandhorst

Vorige week onthulde een ex-medewerker die 5 jaar lang heeft gewerkt bij het BBC2-programma, dat het presentatietrio 'nauwelijks zelf achter het stuur zit bij autotests, zeker niet als er snel gereden moet worden of gevaarlijke manoeuvres worden gedaan.'

Professionals
De suggestie dat de presentatoren alle tests zelf doen, is volgens de ex-medewerker onzin: 'Als je Clarkson achter het stuur ziet zitten rijdt hij vaak vrij rustig. Wanneer je dan een shot ziet van dezelfde auto die hard rijdt, zit er vaak een professionele bestuurder achter het stuur en wordt de auto van buiten gefilmd zodat je de bestuurder niet kan herkennen.'

De ex-medewerker komt met een voorbeeld van de rij-impressie van een Lamborghini Murcielago in 2008. Hierin wordt gesuggereerd dat Clarkson het vehikel met een snelheid van 333 kilometer per uur heeft bereden, terwijl het echt snelle werk naar zijn zeggen gedaan werd door Formule 3-coureur Aaron Scott.

Clarkson zelf blijft volhouden dat hij wel degelijk zo snel heeft gereden met de Lamborghini: 'We doen de meeste ritjes wél zelf, en ik heb zelf ook zeker gepiekt op 333 kilometer met die auto. Dat laatste wordt bevestigd door een BBC-woordvoerster van het programma.

Efficiency
De BBC heeft inmiddels toegegeven dat er regelmatig met professionals wordt gewerkt, maar alleen voor tussenshots en vanwege de efficiency. 'Vaak kunnen professionele coureurs dat soort shots in een take opnemen, iets dat veel tijd en geld bespaart,' aldus een woordvoerder van de BBC.

Vorige week werd al bekend dat het programma een test met electrische auto's gemanipuleerd had, zodat het leek dat de auto's minder kilometers reden op een volle accu. In werkelijkheid bleek dat de test was begonnen met een halflege accu.

Daarnaast haalden Clarkson en May in dezelfde test de woede van veel kijkers op de hals door de elektrische auto's met opzet op parkeerplaatsen voor gehandicapten neer te zetten. Iets waarvoor ze later hun excuses aanboden.

Cynisme
De 'petrolheads' van het programma staan bekend om hun cynische kritiek op alles dat elektrisch en energiezuinig is. Ook modellen van topmerken die de goedkeuring van de heren niet kunnen wegdragen, kunnen rekenen op een genadeloze 'roast' van het drietal. Zo werd de introductie van een nieuw type Opel Vectra een totale flop toen de auto na een test Top Gear met de grond gelijk werd gemaakt.

Naast Clarkson presenteren James May en Richard Hammond het wereldwijd zeer goed bekeken BBC-autoprogramma. In Nederland wordt de show op vrijdagavond uitgezonden door Veronica.

Meer over