Premier Rutte spreekt tijdens herdenking Kristallnacht

Premier Rutte is woensdag in de Portugese Synagoge een van de sprekers tijdens de herdenking van de Kristallnacht, die 75 jaar geleden plaatsvond.

Redactie
Kinderen tijdens een fakkeloptocht naar de Hollandse Schouwburg tijdens de herdenking van 2013 Beeld anp
Kinderen tijdens een fakkeloptocht naar de Hollandse Schouwburg tijdens de herdenking van 2013Beeld anp

Na zijn toespraak zal de premier een krans leggen bij de Hollandse Schouwburg. Andere sprekers zijn Gideon van Bergen namens de Joodse Jongeren, voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg en Kristallnacht-overlevende M. Weizner-Smuk.

Woensdag is het 75 jaar geleden dat in de nacht van 9 op 10 november 1938 door de nazi's georganiseerde acties plaatsvonden tegen Joden in Duitsland. De Amsterdamse herdenking wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO).

Tegelijkertijd met de herdenking in de Portugese Synagoge vindt elders in de stad een herdenking plaats die georganiseerd wordt door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting (PSRU). In de Uilenburgersjoel spreken onder anderen theoloog Janneke Stegeman en voorzitter Jaap Stegemen van Een Ander Joods Geluid. De herdenking van het PSRU heeft, evenals vorig jaar, geleid tot wat ophef.

Meer over