Premier Pakistan aangeklaagd voor minachting

De Pakistaanse premier Yusuf Raza Gilani is maandag door het Hooggerechtshof aangeklaagd wegens minachting van rechters.

ANP
Yusuf Raza Gilani Beeld epa
Yusuf Raza GilaniBeeld epa

Het hof accepteert niet dat de regering al 2 jaar weigert een onderzoek te heropenen naar corruptiebeschuldigingen aan het adres van president Asif Ali Zardari.

Gilani kan zijn baan verliezen en een celstraf tot 6 maanden krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Hij is de eerste premier die tijdens zijn ambtsperiode wordt vervolgd. Tijdens zijn voorgeleiding maandag ontkende Gilani dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van het hof.

President Zardari wordt er onder meer van beschuldigd zwart geld in Zwitserland te hebben. Volgens Gilani is de president echter gevrijwaard van vervolging als gevolg van zijn functie. Hij meent dat heropening van het onderzoek nu zinloos is. Zardari stelt dat de beschuldigingen aan zijn adres politiek zijn gemotiveerd. Het proces tegen Gilani is tot 28 februari verdaagd.

Gilani zei afgelopen week in een interview met de Arabische zender al-Jazeera dat als hij wordt veroordeeld hij als premier moet aftreden.

Meer over