Premier Australië weg na verloren stemming

De Australische sociaaldemocratische premier Julia Gillard is woensdag opgestapt nadat ze een stemming over haar leiderschap van de partij Labor had verloren van haar oude rivaal, ex-premier Kevin Rudd. Ze had zelf Rudd uitgedaagd en gevraagd aan de 102 parlementariërs van Labor over haar functioneren te stemmen.

redactie
De Australische premier Julia Gillard vandaag voor de stemming in Canberra. Beeld getty
De Australische premier Julia Gillard vandaag voor de stemming in Canberra.Beeld getty

Rudd meldde zich daarop als tegenkandidaat voor het partijleiderschap en kreeg woensdag 57 stemmen, tegen 45 voor Gillard, meldden Australische media. Gillard zei voorafgaand aan de stemming dat de verliezer uit de politiek moet stappen. Ze vroeg woensdag de gouverneur-generaal van Australië om Rudd als nieuwe premier te benoemen.

In het kielzog van Gillard traden minstens twee ministers af. Greg Combet, minister voor Klimaatverandering, en de minister van Financiën en vicepremier Wayne Swan stapten op.

Rudd was van eind 2007 tot juni 2010 premier. In 2010 werd hij aan de kant geschoven, vooral door toedoen van Gillard en onder invloed van opiniepeilingen die slecht uitpakten voor Labor. Momenteel staat Labor er opnieuw slecht voor in de peilingen.

Gillard regeerde met onontbeerlijke steun van enkele onafhankelijke parlementsleden die nu misschien niet akkoord gaan met Rudd als premier. Dan zouden de Australische parlementsverkiezingen moeten worden vervroegd. Ze staan vooralsnog gepland voor september.

Kevin Rudd. Beeld epa
Kevin Rudd.Beeld epa
Meer over