Postuum weer nieuwe eretitel voor Kim Jong-il

De voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft postuum een nieuwe eretitel gekregen. Het communistische land heeft zijn in december overleden leider benoemd tot Opperbevelhebber. Dat heeft het staatspersbureau vandaag bekendgemaakt.

ANP
Een gisteren in Pyongyang onthuld standbeeld van twee overleden Noord-Koreaanse leiders, Kim Il-sung en zijn zoon Kim Jong-Il. Beeld AFP
Een gisteren in Pyongyang onthuld standbeeld van twee overleden Noord-Koreaanse leiders, Kim Il-sung en zijn zoon Kim Jong-Il.Beeld AFP

Kim Jong-il treedt zo in de voetsporen van zijn vader Kim Il-sung, die de titel in 1992 ontving, twee jaar voor zijn dood. Zijn zoon volgde hem daarna op.

Volgens de officiële verklaring leidde Kim het nationale leger 'langs het pad van overwinning en glorie'. Bovendien heeft hij 'een onsterfelijke bijdrage geleverd aan de wereldvrede en stabiliteit'.

Dinsdag werd in de hoofdstad Pyongyang ook een standbeeld van vader en zoon Kim onthuld. Dat was ter ere van de 70ste geboortedag van Kim Jong-il op donderdag. De Noord-Koreanen hebben die dag omgedoopt tot Dag van de Stralende Ster.

Meer over