AEX

PostNL onderuit op Beursplein 5

Postbedrijf PostNL en verf- en chemieconcern AkzoNobel moesten maandag op de beurs in Amsterdam forse verliezen slikken. Akzo wees voor de derde keer een overnamevoorstel van het Amerikaanse PPG Industries af.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 534,31 punten. De MidKap, met daarin PostNL, klom 0,2 procent tot 798,66 punten. De beurs in Parijs daalde 0,9 procent en Frankfurt verloor 0,2 procent. Londen ging een fractie omhoog.

De cijfers van PostNL waren volgens analisten niet om over naar huis te schrijven. Zo nam de onderliggende winst duidelijk af en was de omzetstijging veel minder dan waar rekening mee werd gehouden. Beleggers zetten het aandeel 6 procent lager, waarmee PostNL de grootste verliezer was bij de middelgrote fondsen.

AkzoNobel was de grootste daler in de AEX met een min van 3,2 procent. PPG wil Akzo graag inlijven, maar toenaderingspogingen van de Amerikanen zijn vooralsnog zonder succes. Akzo gaat met het afwijzen van het voorstel ook in tegen de wens van enkele aandeelhouders die wilden dat de twee in ieder geval om de tafel zouden gaan. Kenners sluiten niet uit dat PPG een vijandelijke poging zal ondernemen.

In de hoofdindex werd de kopgroep gevormd door Unibail-Rodamco, Unilever en Gemalto met plussen tot 2,2 procent. In de achterhoede waren naast Akzo ook ArcelorMittal en ABN AMRO te vinden met verliezen tot 2,3 procent. In de MidKap waren de vastgoedfondsen Vastned en Eurocommercial Properties de uitblinkers met koersstijgingen tot 2,8 procent.

In Frankfurt maakte Air Berlin een koerssprong van bijna 12 procent. Eerdere uitspraken van topman Carsten Spohr van branchegenoot Lufthansa waren reden voor die koerswinst. Spohr hintte voor het weekend op een overname van Air Berlin, maar alleen voor de 'juiste prijs', zo liet hij in een interview optekenen. Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 45,97 dollar per vat. De prijs van Brentolie daalde 0,6 procent tot 48,77 dollar per vat. De euro was 1,0925 dollar waard, tegen 1,0997 dollar bij het Europese slot op vrijdag.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over