Positievere verwachtingen IMF voor eurozone en VS

De recessie in Europa zal minder diep zijn dan voorzien, de economische groei in de Verenigde Staten wordt naar boven bijgesteld en de economie van China zal de komende twee jaar met meer dan 8 procent groeien. Dat zijn de nieuwste verwachtingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag naar buiten bracht.

Michiel van der Geest
Christine Lagarde, baas van het IMF Beeld afp
Christine Lagarde, baas van het IMFBeeld afp

Volgens het IMF zal de eurozone in 2012 nog wel een recessie kennen, maar is deze minder diep dan voorzien. De groei zal volgens het IMF nu met 0,3 procent krimpen dit jaar; in januari ging het Fonds nog uit van 0,5 procent. Voor de VS verhoogde het IMF de vooruitzichten naar een groei van 2,1 procent in 2012 en 2,4 procent in 2013, tegenover respectievelijk 1,8 en 2,2 procent in januari. Ook de wereldeconomie zal dit jaar harder groeien dan voorzien, zegt het IMF. In totaal rekenen de economen van de organisatie op een groei van 3,5 procent wereldwijd. Dat was 3,3 procent.

Naast China groeien ook India (6,9%), zuidelijk Afrika (5,4%) en Latijns Amerika hard (3,7%) hard.

Overigens groeit de wereldeconomie nog altijd minder hard dan in 2011, toen er wereldwijd een groei van 3,9 procent te noteren viel.

Voor deze verdere groei bestaan nog wel twee gevaren: een terugval van de eurozone en de hoge olieprijzen als gevolg van geopolitieke conflicten.

Meer over