Portretten Hitler en Stalin blijven in parlement Potsdam

Abstracte afbeeldingen van Adolf Hitler en Joseph Stalin mogen in een permanente tentoonstelling in een parlementair gebouw nabij de Duitse hoofdstad Berlijn blijven hangen. Dat deelden functionarissen vandaag mee.

Het nieuwe parlementsgebouw in Potsdam, Duitsland. Beeld epa
Het nieuwe parlementsgebouw in Potsdam, Duitsland.Beeld epa

Een comité van het parlement van de Duitse deelstaat Brandenburg besliste dat de afbeeldingen van de Berlijnse artiest Lutz Friedel op hun plaats moeten blijven hangen in een nieuw parlementair gebouw in Potsdam, wanneer dat gebouw voor het publiek opengaat op 21 januari.

De portretten stellen een poging voor om met de Duitse geschiedenis in het reine te komen, aldus parlementslid Gerrit Grosse.

'Censuur'
De christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel, met de steun van de liberale FDP, lanceerden vorige week een motie in het deelstaatparlement om de tentoonstelling, die uit 122 portretten bestaat, te bannen. De andere partijen in het parlement van Brandenburg oordeelden echter dat dit een vorm van censuur zou betekenen.

De schilderijen stellen individuen voor die de loop van de Duitse geschiedenis hebben beïnvloed, onder wie Hitler en zijn propagandaminister Joseph Goebbels, en de invloedrijke auteurs Franz Kafka en Anne Frank. Het portret van Hilde Benjamin, een rechter die vooral bekend was vanwege het opleggen van doodstraffen aan politieke afvalligen in Oost-Duitsland, kreeg heel wat kritiek.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over