Porsche zoekt steun van overheid

Porsche kampt inmiddels met een schuldenlast van ongeveer 9 miljard euro. Foto EPA/Anita Maric Beeld
Porsche kampt inmiddels met een schuldenlast van ongeveer 9 miljard euro. Foto EPA/Anita Maric

STUTTGART - De Duitse autofabrikant Porsche zoekt steun van de overheid om zijn financieringsproblemen op te lossen. Het bedrijf vraagt de Duitse staatsbank KfW om een krediet van zeker 1,75 miljard euro. Dat zei een woordvoerder van het bekende sportwagenbedrijf woensdag.

Porsche heeft zich afgelopen jaar zwaar vertild aan de poging om branchegenoot Volkswagen over te nemen, een concern dat 15 keer zo groot is. In combinatie met de moeilijke omstandigheden op de automarkt heeft het bedrijf nu grote moeite om aan zijn verplichtingen te voldoen. Porsche kampt inmiddels met een schuldenlast van ongeveer 9 miljard euro.

Het is nog niet duidelijk wanneer de KfW een beslissing neemt over de aanvraag van Porsche.

Het bedrijf uit Stuttgart heeft 51 procent van de aandelen Volkswagen in handen. De twee ondernemingen maakten begin mei bekend te willen integreren in één concern, maar dit bleek financieel niet haalbaar. Porsche zei echter afgelopen maandag nog overtuigd te zijn dat een gecombineerd concern de beste oplossing is voor alle partijen.

De twee zouden in totaal tien automerken houden, waaronder Audi, VW en Porsche in Duitsland, Seat in Spanje, Bentley in Groot-Brittannië en Lamborghini in Italië.

Porsche ontving vorige week een lening van Volkswagen van 700 miljoen euro om te helpen met de financiering van de onderneming. Het concern benadrukte toen dat het niet in financiële problemen is beland. (ANP/DPA)

Meer over