Plus

Pop bij moskee in Noord: 'Haat zaaien, dat gaat ze niet lukken'

Rustig blijven, is het devies van de bezoekers aan de moskee in Noord waar een onthoofde pop werd aangetroffen. Ze zien het maar als kans: 'Er wordt haat gezaaid, het is nu aan ons te tonen dat wij beter zijn.'

Marc Kruyswijk en Maarten van Dun
Bezoekers van de Emir Sultanmoskee praten over de onthoofde en bebloede pop aan het hek van hun moskee. Beeld Jean-Pierre Jans
Bezoekers van de Emir Sultanmoskee praten over de onthoofde en bebloede pop aan het hek van hun moskee.Beeld Jean-Pierre Jans

Een actie van een zieke geest, daar zijn de bezoekers van de Emir Sultanmoskee het over eens.

Maar los daarvan, alle rotgevoelens, angst en teleurstelling daargelaten, kun je in zo'n onthoofde pop voor de deur uiteindelijk maar beter iets positiefs proberen te zien, zegt Numan Yilmaz voor aanvang van het vrijdaggebed.

"Dit biedt ons een podium om aan te tonen dat wij beter zijn dan de mensen die zich zoiets idioots in hun hoofd halen."

Nutteloos
Yilmaz, vaste gast in deze moskee en kandidaat-raadslid voor Denk, zegt het, maar de andere aanwezigen deze middag sluiten zich er geruisloos bij aan.

Een van hen: "Wij moeten rustig blijven. Als we hier gaan lopen schelden, zal je alleen maar zien dat mensen juist bang worden van óns. Gelukkig dat we heel veel steun hebben gekregen uit de buurt. Ook niet-moslims hebben laten weten dat wij juist een verbindende rol spelen in deze buurt."

De drie jonge jongens die zich klaarmaken voor het gebed zijn niet boos, zeggen ze. "Het is vooral jammer dat er kennelijk ook zulke mensen in Amsterdam wonen," zegt er een. "Ze zijn niet goed in hun hoofd en moeten eigenlijk vooral geholpen worden."

Een van zijn vrienden: "Wat een nutteloos leven moet zo iemand hebben, er zat duidelijk veel werk in die pop. Moet je je voorstellen dat zo'n gast drie avonden bezig is geweest met het maken van een póp, hoe zielig is dat?"

Salaam Shalom
Het is de hele dag een komen en gaan bij de moskee. 's Middags hebben tientallen mensen een solidariteitsactie gehouden. Het initiatief kwam van vriendschapskring Salaam Shalom, die joden en moslims met elkaar in contact brengt.

Yilmaz: "Wij krijgen eigenlijk alleen maar hartverwarmende reacties. Van de buurt, uit de politiek en van de politie."

De aanwezigen hadden bloemen en knuffels bij zich als uiting van positiviteit. "Wij zijn diep geschokt en bedroefd. Dit accepteren wij niet in Amsterdam, niet in Nederland, nergens in de wereld," zeggen de initiatiefnemers. "Wij roepen iedereen op om zich tegen deze gruwel en haat te verzetten door liefde, vriendschap en respect te verspreiden."

Kans
Het is nog niet duidelijk wie achter de actie zit. De politie onderzoekt een tweet van actiegroep Rechts in Verzet, die donderdag schreef: 'Onthoofding! Geen Megamoskee Amsterdam-Noord, ingezonden protestactie'. Daarmee wordt gerefereerd aan de aanstaande verhuizing naar Elzenhagen-Zuid.

Moskeevoorzitter Kamber Sener: "Ze proberen haat te zaaien, maar dat gaat ze niet lukken. Wij zijn niet zo en wij willen ook niet zo worden."

Yilmaz: "Laten wij dit maar zien als een kans. Dankzij de aandacht kunnen we misschien geld inzamelen voor de verhuizing."

Lees ook: Solidariteitsactie vanwege onthoofde pop bij moskee en Buurt en bezoekers moskee geschrokken van onthoofde pop

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Eenling of rechtse groep?

Wie zit of zitten achter de onthoofde pop bij de Emir Sultanmoskee? Facebookpagina 'Rechts in Verzet' claimde de actie. Of het een grote organisatie is, valt te bezien. Dergelijke bewegingen zijn veel kleiner dan zij zelf graag doen voorkomen.

De onthoofde pop aan het hek van de Emir Sultanmoskee was bedoeld als protest tegen de bouw van een nieuw onderkomen voor de moskee, iets waarover in de buurt zelf geen wanklank klinkt.

De actie doet denken aan de vernieling van het koosjere restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg, waar een opgewonden man in december de ruiten insloeg. Bij de meeste betrokkenen was vlug duidelijk dat die dader een tamelijk labiele man was.

Voor de actie met de onthoofde pop vroegen mensen achter de tot voorheen onbekende Facebookpagina 'Rechts in Verzet' media-aandacht. Die kregen ze volop, al ontkende Rechts in Verzetvoorman Hugo Kuijper formeel betrokkenheid.

Kuijper is in extreemrechtse kringen geen onbekende. Hij vertrok met ruzie bij anti-islambeweging Pegida en had een weinig succesvol verleden bij de nationalistische NVU. Kuijper heeft een voorkeur voor zonderlinge protestacties. Zo meldde hij zich al eens verkleed als Zwarte Piet bij het huis van Sylvana Simons.

De uitstraling van groepjes als Rechts in Verzet is verraderlijk. Dergelijke bewegingen zijn veel kleiner dan zij zelf graag doen voorkomen. De enkele honderden Facebooklikes vertekenen het beeld: in werkelijkheid gaat het meestal om hooguit enkele activisten, die met dergelijke acties onevenredig veel lawaai veroorzaken.

Extreemrechtse groepjes versplinteren bovendien voortdurend, doordat ruzies ontstaan over ideologische fijnslijperij. Soms is het conflict prozaïscher, als iemand er met de vriendin van een ander vandoor gaat. Ook verwijten rechtsextremisten elkaar vaak informatie door te spelen aan linkse onderzoekers.

Dat een actie zoals die bij de Emir Sultanmoskee waarschijnlijk niet is georganiseerd door een grote, geoliede organisatie, maakt voor de direct getroffenen misschien niet uit. Zij zijn bang en geschrokken, uit welke hoek de pop dan ook komt.

De aanval op restaurant HaCarmel bleek een actie van een eenling, bevangen door emotie en mogelijk geestelijke stoornissen.

Dat Rechts in Verzet beschikt over een Twitteraccount en een Facebookpagina, suggereert dat het gaat om een beweging met enige substantie. In werkelijkheid schuilen achter die social media-accounts waarschijnlijk ook slechts eenlingen met beperkte organisatiekracht.
Maarten van Dun

Meer over