Politiek wil nog een Amarantis voorkomen

Er moeten snel maatregelen worden genomen om te voorkomen dat bestuurders in het onderwijs zich nogmaals zo schandalig gedragen als bij de omgevallen onderwijskolos Amarantis. Dat stellen D66 en PVV donderdag in reactie op het rapport van de commissie-Halsema.

Redactie
PVV-Kamerlid Harm Beertema Beeld ANP
PVV-Kamerlid Harm BeertemaBeeld ANP

Er moeten snel maatregelen worden genomen om te voorkomen dat bestuurders in het onderwijs zich nogmaals zo schandalig gedragen als bij de omgevallen onderwijskolos Amarantis. Dat zeggen D66 en PVV donderdag in reactie op het rapport van de commissie-Halsema.

'Bestuurders moeten het onderwijs vooropstellen, dat lijkt niet te zijn gebeurd', zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. Hij wil docenten, studenten en de medezeggenschap meer invloed geven, zodat bestuurders bij de les kunnen worden gehouden. De gebeurtenissen bij Amarantis 'vragen om preventieve maatregelen'.

De PVV dringt erop aan scholen te verplichten geld uit te geven aan onderwijs. 'Daardoor zou het bijvoorbeeld niet meer mogelijk zijn om met onderwijsgeld dure lease-auto's aan te schaffen', aldus Kamerlid Harm Beertema. Hij ziet ook wel wat in een accountant die door de overheid wordt toegewezen. 'Deze twee ingrepen zijn wel het minste wat we als overheid kunnen doen.'

Manja Smits van de SP vindt dat wanbestuur strafbaar gesteld moet worden. 'We wisten al dat de bazen van Amarantis zich als zonnekoningen gedroegen. Nu blijkt dat dat volgens de wet mocht', zegt ze. 'Kennelijk mag je duurbetaald wanbeleid voeren met publiek geld ten kosten van tienduizenden leerlingen.' Ze vindt dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs snel met voorstellen moet komen om in te grijpen bij bestuurders die over de schreef gaan.

Een voorstel zoals donderdag door de commissie-Halsema gedaan om bestuurders een eed te laten afleggen, noemt GroenLinks een belangrijke stap. VVD wil zelfs nog verder gaan: 'Die eed heeft alleen maar zin als het ook een toets van bekwaamheid is', zegt Pieter Duisenberg.

'Blijkbaar heerst er nog bij te veel onderwijsinstellingen een cultuur dat je elkaar niet aanspreekt op verkeerd gedrag', zegt PvdA'er Tanja Jadnanansing. 'Ik heb wel het idee dat de sector nu wakker is geschud. Laten we hopen dat het zo blijft en de leerlingen niet langer de dupe zijn van wanprestaties.'

Meer over