Politiechef Zeeland weg om affaires

GOES - Korpschef Fup Goudswaard van de politie Zeeland is op non-actief gesteld. Onderzoek van inlichtingendienst AIVD heeft uitgewezen dat hij mogelijk 'chantabel' is. De AIVD wijst op (oude) buitenechtelijke relaties van de korpschef. Ook zou hij een afgeschreven politiewagen hebben gekocht voor zijn dochter en die met winst hebben doorverkocht.

Goudswaard zei vanochtend op Radio 1 dat hij niet terugkeert als korpschef van Zeeland. Hij verwacht dat de overheid hem een andere baan aanbiedt.

Hij zei verder dat de buitenechtelijke relaties alleen hebben plaatsgevonden tijdens zijn eerste huwelijk. Sinds hij getrouwd is met zijn tweede vrouw (één van de bewuste buitenechtelijke relaties), is het niet meer gebeurd.

Hij heeft aan de AIVD de naam van een andere buitenechtelijke partner, 'mijn baas', niet bekend willen maken. Hij acht zichzelf niet chantabel, omdat het om onomstreden personen ging.

De AIVD doet over de bewijslast geen mededelingen. Topfunctionarissen bij de politie worden om de vijf jaar gescreend. Korpsbeheerder burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg kreeg 16 juli te horen dat de AIVD voor herbenoeming van Goudswaard niet de vereiste verklaring van geen bezwaar kan afgeven. ''Dat betekent dat hij geen korpschef meer kan zijn en dus heb ik hem met buitengewoon verlof gestuurd.''

Overigens heeft de ondernemingsraad gisteren het vertrouwen opgezegd in Goudswaard en zijn plaatsvervanger Siderius, vanwege slechte werkverhoudingen. (HET PAROOL)

Meer over