PlusAnalyse

Politie wordt beter in bestrijden van de onderwereld

Met een gekaapte helikopter een gevangen maat bevrijden: Amsterdamse criminelen lijken nergens voor terug te deinzen. Ingrijpen van de politie verstoorde dat plan.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Onderzoek op de lokatie waar woensdag een verdachte door de politie is doodgeschoten. Beeld anp
Onderzoek op de lokatie waar woensdag een verdachte door de politie is doodgeschoten.Beeld anp

Dat roekeloosheid en gewetenloosheid in het Amsterdamse criminele milieu de norm zijn, bleek al door de vele liquidaties die met zware wapens in woonwijken worden uitgevoerd, waarbij zelfs onschuldigen zijn getroffen.

De spectaculaire ontsnappingspoging woensdag die volgens justitie door Amsterdamse criminelen werd voorbereid, is echter van een nieuwe orde. Daarbij moest een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld met een helikopter uit de gevangenis van Roermond worden bevrijd.

Hoe levensgroot de risico's zijn die worden genomen door de veelal jonge, Amsterdamse criminelen, is opnieuw gebleken: een van hen werd woensdag neergeschoten door het arrestatieteam - en overleed.

Drie verdachten zijn aangehouden, een aantal anderen wordt nog gezocht. Hun identiteit is bij de politie bekend.

Dat een arrestatieteam de kaping van de helikopter in Limburg wist te verijdelen, toont bovendien aan dat de politie successen behaalt bij het verstoren van criminele operaties.

Automatisch wapen
De politie kwam woensdagmiddag in actie in Roosteren, een plaatsje vlak bij Roermond. Onderdelen van automatisch wapen werden gevonden en op foto's is een touw te zien met een autoband eraan. Daarmee moest kennelijk iemand uit de gevangenis worden getakeld.

Meerdere bronnen bevestigen dat Benaouf A. moest worden bevrijd. Hij zit in Roermond een gevangenisstraf uit van 12 jaar voor betrokkenheid bij een liquidatie.

A. werd tot zijn gevangenschap gezien als een leider van een van de kampen die zijn verwikkeld in een vete.

De verijdelde ontsnappingspoging toont aan dat de politie beter wordt in het actief verstoren van criminele plannen.

Successen geboekt
Begin juni zou een liquidatie zijn voorkomen nadat onderweg naar Almere een groep gewapende Amsterdamse criminelen was aangehouden.

In februari 2015 reed een arrestatieteam een groepje heel jonge Amsterdammers klem in de Knokkestraat, toen die onderweg waren om een rivaal dood te schieten. Daarbij schoot het arrestatieteam één van de mannen neer. De mannen werden veroordeeld tot lange celstraffen.

Die geslaagde operaties, waarvan er meer zijn te noemen, passen binnen de aanpak van politie en justitie, die niet pas in actie willen komen als wéér een slachtoffer dood op de grond ligt. Met uitgebreide rechercheoperaties worden criminelen gevolgd, om vervolgens in te grijpen.

Tegelijk wordt getracht verantwoordelijken voor liquidatie(pogingen) voor de rechter te brengen. Ook op dat gebied zijn successen geboekt, vooral doordat versleutelde communicatie kon worden gekraakt.

Over die zaken moeten rechters zich nog buigen, maar politie en justitie lijken de onderwereld steeds handiger en met effectievere methodes te bestrijden.

Lees verder: Wie is de crimineel die met een helikopter bevrijd moest worden?

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over