Update

Politie wil besloten voorgeleiding Breivik

De Noorse politie heeft er bij de rechtbank in Oslo op aangedrongen dat de voorgeleiding vandaag van de verdachte van de aanslagen in en bij Oslo achter gesloten deuren plaatsvindt. Dat heeft politieadvocaat Carol Sandby tegen Noorse media gezegd.

Redactie
Anders Behring Breivik, zoals hij zichzelf op internet (op Facebook en via YouTube) afbeeldde. Beeld AFP
Anders Behring Breivik, zoals hij zichzelf op internet (op Facebook en via YouTube) afbeeldde.Beeld AFP

De reden is dat de politie Anders Behring Breivik geen ruimte wil geven ten overstaan van de wereldpers zijn ideologie te verspreiden. De rechtbank bepaalt of de zitting besloten blijft. De zitting wordt geleid door Kim Heger, een rechter die ervaren is in terrorismezaken.

Zelf wil Breivik volgens zijn advocaat dat het een publieke zitting wordt. 'Hij heeft twee wensen: de eerste is dat de zitting publiek is, de tweede dat hij gekleed mag zijn in uniform', zei advocaat Geir Lippestad tegen de Noorse televisiezender NRK. 'Ik weet niet om wat voor uniform het gaat.'

Voorlopige hechtenis

De rechter zal vandaag een besluit nemen over verlenging van de voorlopige hechtenis van Breivik. Volgens diens advocaat lijdt het geen twijfel dat die hechtenis wordt verlengd, maar wil zijn cliënt de gelegenheid aangrijpen 'om uit te leggen wat hij gedaan heeft'. Noorse media melden dat het Openbaar MInisterie zal aandringen op een besloten zitting.

Bekentenis
Breivik legde al een bekentenis af. Tot nog toe vielen bij zijn acties 93 doden: de bomaanslag in het centrum van Oslo eiste zeven levens, de schietpartij op het eiland Utoya 86.

Hij verschijnt vandaag om 13 uur voor de rechtbank in Oslo. Volgens de Noorse wet kan de rechter hem maximaal vier weken in voorlopige hechtenis houden. Die periode kan verlengd worden na een nieuwe zitting.

Bij de zitting hoeft Breivik nog niet te zeggen of hij zich onschuldig of schuldig acht. Volgens zijn advocaat bekent hij de aanslagen, maar ziet hij geen noodzaak voor straf.

Isoleercel
De politie kan ook eisen dat Breivik in een isoleercel wordt geplaatst, zonder toegang tot nieuws, brieven of bezoekers. Wel mag hij dan zijn advocaat ontvangen.

Artsen zullen de komende tijd de psychische gesteldheid van Breivik onderzoeken. Juridische experts verwachten dat de feitelijke rechtszaak over ruim een jaar begint.

Maximale straf
De maximale gevangenisstraf in Noorwegen is 21 jaar. Dat kan steeds met 5 jaar worden verlengd als de rechtbank vreest voor herhaling van de gepleegde feiten. 'In theorie kan hij voor de rest van zijn leven in de cel zitten', zei professor strafrecht Staale Eskeland van de Universiteit van Oslo.

De maximumstraf voor terrorisme in Noorwegen wordt binnenkort verhoogd tot 30 jaar. Dat geldt niet voor Breivik, omdat de wet nog niet van kracht is.

Breivik in uniform. Beeld AFP
Breivik in uniform.Beeld AFP
Meer over