Politie vindt bomvest op tiener

BAGDAD - De Iraakse politie heeft gisteren een video vrijgegeven van de arrestatie en ondervraging van een vrouwelijke tiener, die een met explosieven gevuld 'bomvest' droeg. Zij zou door haar schoonfamilie zijn gedwongen een aanslag te plegen.

De lezingen verschillen over de manier waarop het meisje werd aangehouden. Volgens Amerikaanse bronnen schrok zij er voor terug zichzelf op te blazen en meldde zij zich vrijwillig bij de politie. Volgens de Iraakse politie was haar arrestatie te danken aan de alertheid van de politiemensen in Baqouba, de hoofdstad van de onrustige provincie Diyala.

Op de video is te zien hoe het meisje met handboeien aan een hek wordt geketend, waarna een politieman haar jurk openknoopt. Daaronder blijkt het bomvest te zitten. Een politieman koppelt een draad los en ontdoet het meisje van het vest, dat volgens een latere verklaring zestien kilo explosieven bevatte.

De video bevat ook fragmenten van het verhoor op het politiebureau. Het meisje verklaart dat ze is geboren in 1993, dus veertien of vijftien jaar is. Aanvankelijk zegt ze dat ze de vrouwen niet kende die haar het vest hebben aangetrokken. Later bekent ze dat het vrouwelijke familieleden waren van haar echtgenoot, met wie ze vijf maanden gelegen is getrouwd.

Volgens de politie heeft de familie banden met Al Qaida. De schoonvader van het meisje zou al eens een aanslag hebben gepleegd.

Hoewel het vrijgeven van de video ongetwijfeld bestemd is om de effectiviteit van de Iraakse opsporingsdiensten aan te tonen, maakt men zich ook bezorgd over het stijgend aantal vrouwen dat zelfmoordaanslagen pleegt. Dat ware er in 2005 en 2006 samen vier, vorig jaar acht en dit jaar al 29. (HET PAROOL)

Meer over