Update

Politie probeert slag te slaan in jacht op Taghi en Razzouki

Met invallen in acht woningen in Nieuwegein, Utrecht, Tiel en Vianen probeert een fors politieteam een slag te maken in de jacht op de voortvluchtige Ridouan Taghi (40) en zijn rechterhand Saïd Razzouki (46).

Maarten van Dun en Paul Vugts
Politieagenten bij een pand in de buurt van het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Beeld anp
Politieagenten bij een pand in de buurt van het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein.Beeld anp

Vooralsnog zijn zeven mannen in de leeftijd van 25 tot 46 jaar aangehouden.

Taghi en Razzouki worden verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties, vooral in de regio's Utrecht en Amsterdam in een strijd om de macht in de grootschalige drugshandel. Ze staan al ruim een half jaar op de Nationale Opsporingslijst.

In de vroege dinsdagochtend gingen arrestatieteams voor een al lang geplande 'klapdag' in het onderzoek 26Marengo naar Taghi's groep tegelijkertijd de panden binnen.

Kroongetuige
De politieteams zoeken naar vuurwapens, drugs, witgewassen spullen en hopen aanwijzingen te vinden voor de verblijfplaatsen van Taghi en Razzouki.

Taghi is berucht om het gemak waarmee hij in de visie van de opsporingsdiensten extreem geweld laat plegen.

Zes dagen nadat het Openbaar Ministerie in maart kroongetuige Nabil B. had gepresenteerd, die sinds december tegen de groep-Taghi verklaringen aflegt, werd zijn volstrekt onschuldige broer Reduan B. geliquideerd in zijn beletteringsbedrijf in Amsterdam-Noord. Sindsdien leven andere naaste familieleden onder de zwaarst denkbare beveiliging.

Panorama en Telegraaf
Taghi en zijn groep worden ook verantwoordelijk gehouden voor de liquidatie van de Amsterdamse misdaadblogger Martin Kok op 8 december 2016 voor een seksclub in Laren. De Utrechtse crimineel Anouar B. (27), die in Marokko vast zit, heeft daar tegen de politie verklaard dat Taghi de moordopdracht gaf.

Anouar B. zit in Marokko vast vanwege de liquidatie-bij-vergissing in november vorig jaar van een zoon van een opperrechter in Marrakech, waar de Amsterdamse schutters de Nederlandse Marokkaan Mustapha F. hadden willen doodschieten.

Die zat kort daarvoor nog op de stoel waar de zoon van de rechter was gaan zitten. Ook die liquidatie wordt in het criminele milieu en door de opsporingsdiensten aan Taghi gekoppeld.

Dat geldt ook voor de aanslagen op de gebouwen waarin de redacties huizen van tijdschrift Panorama en De Telegraaf in juni - kort nadat die artikelen over de groep-Taghi hadden gepubliceerd.

Tien liquidaties
In het milieu worden Taghi en zijn groep aan meer dan tien liquidaties en moordpogingen gelinkt, maar in hoeveel zaken de opsporingsdiensten voldoende bewijs hebben om Taghi (en Razzouki) daarvoor na hun arrestatie te kunnen aanklagen, is onduidelijk. De inhoud van de verklaringen van kroongetuige Nabil B. is nog maar zeer summier bekend.

In de zaak tegen de vermoede moordenaar van B.'s broer Reduan, Shurandy S., is dinsdagmiddag weer een inleidende zitting.

De identiteit van de zeven dinsdagmorgen gearresteerde mannen is nog niet bekend, evenmin als de verdenkingen op grond waarvan ze zijn gepakt.

null Beeld anp
Beeld anp
Ridouan Taghi Beeld Politie
Ridouan TaghiBeeld Politie
Links Said Razzouki en Ridouan Taghi rechts Beeld Opsporing Verzocht
Links Said Razzouki en Ridouan Taghi rechtsBeeld Opsporing Verzocht

Teruglezen: dit is Ridouan Taghi

De opsporingsdiensten hebben Ridouan Taghi (40) in maart van dit jaar op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Kroongetuige Nabil B. heeft verklaard dat Taghi meerdere moordopdrachten heeft gegeven.

Taghi werd al langer gezocht, maar de openbaarmaking van zijn arrestatiebevel volgt op de verklaringen van kroongetuige Nabil B., die sinds eind december vorig jaar verklaringen aflegt over diverse moorden in het Utrechts-Amsterdamse criminele milieu.

Volgens B., en volgens veel meer geruchten in het criminele milieu, gaf Taghi opdrachten voor meerdere liquidaties.

Zo zou Taghi de opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van de Utrechtse crimineel Khalid H., in januari vorig jaar, via tussenpersoon en compagnon Saïd Razzouki.

Kort na de verklaringen van B. werd zijn broer doodgeschoten.

Niet alleen Nederland wil dat Taghi wordt aangehouden: ook de Marokkaanse opsporingsdiensten speuren naar hem. Zij vermoeden dat hij betrokken was bij de dodelijke schietpartij op een terras in Marrakech, in november vorig jaar.

Een Utrechtse crimineel die vastzit in een Marokkaanse cel heeft verklaard dat Taghi ook de opdracht gaf voor de moord op Martin Kok.

Meer over