Politie en justitie worstelen met ingrijpen bij criminele jeugdgroep in Zuidoost

Zo'n twintig jonge jongens uit de K-buurt in Amsterdam-Zuidoost waren in nog geen twee jaar volgens justitie verantwoordelijk voor veel overlast en een lange reeks inbraken en geweldsmisdrijven. Maar politie en justitie worstelen bij het ingrijpen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Buurtbewoners houden de groep verantwoordelijk voor inbraken, bedreigingen, straatroven en overlast Beeld Floris Lok
Buurtbewoners houden de groep verantwoordelijk voor inbraken, bedreigingen, straatroven en overlastBeeld Floris Lok

Het zijn zo'n twintig jongens van tussen de vijftien en zeventien jaar oud die in de K-buurt lange tijd voor grote onrust zorgen. Vanaf het voorjaar van 2015 voelen bewoners zich geintimideerd en bespied door de jongens die over de galerijen van de flat lopen en die elkaar met fluitsignalen op de hoogte houden van wie komt en gaat.

Daar blijft het niet bij. Buurtbewoners houden de groep verantwoordelijk voor inbraken, bedreigingen, straatroven en overlast. Met regelmaat worden woningen opengebroken als de bewoners van huis zijn. Lang niet alle misdrijven worden gemeld, denken de opsporingsdiensten: in de buurt wonen veel illegalen die nu eenmaal minder geneigd zijn naar de politie te stappen.

De ouders van de betrokken jongens zijn niet in staat hun kinderen in het gareel te houden, of erger: sommige ouders profiteren mee van de buit. De recherche start in april 2015 een groot onderzoek en plaatst een verborgen camera die de harde kern van de jeugdgroep in de gaten houdt.

Steeds ernstiger
Dan blijken de delicten steeds ernstiger te worden: een groepje overvalt een woning waarbij twee vrouwen met hamers op het hoofd worden geslagen.

Vanaf de zevende verdieping van een flat wordt een houten paal op politieagenten en ambulancebroeders gegooid die op straat een gewonde man helpen. De paal schampt een agente langs de wang, slechts enkele centimeters maken het verschil met ernstig, mogelijk dodelijk letsel.

De jongens die volgens justitie de leiders zijn van de groep krijgen lange jeugddetenties opgelegd. Ze moeten allerlei maatregelen volgen, zoals een agressietraining en een behandeling voor gewetensontwikkeling. Maar dat betekent niet de oplossing.

Nieuw geweld
Nog tijdens de strafzaak volgt nieuw geweld. Een jongerenwerker wordt op straat in elkaar geslagen en een postbezorger wordt tijdens een overval met een stroomstootwapen bewerkt. Een groep jongens sluipt het huis binnen van een bejaarde, dementerende man. Als die thuiskomt, slaan de jongens hem met een gietijzeren steelpan een hersenschudding.

Het is een terugkerend probleem: minderjarigen die ondanks allerlei ingrijpen telkens opnieuw in gewelddadige criminaliteit belanden. Zo balanceren politie en justitie op een dun koord: stevig ingrijpen lijkt sommige jongens slechts te verharden en verder de misdaad in te duwen, terwijl mild ingrijpen in elk geval voor sommigen onvoldoende is om ze te stoppen.

Lees ook: Criminele jeugdgroep beheerst K-buurt in Zuidoost

Meer over