Politie beschrijft crackvideo van burgemeester Rob Ford

In documenten van de rechtbank die gisteren zijn vrijgegeven, staat beschreven hoe de omstreden burgemeester van Toronto Rob Ford in een video 'iets consumeert dat crack lijkt te zijn'. De video is opgenomen door Mohamed Siad, een man die ervan verdacht wordt lid te zijn van een criminele bende, en kwam in mei vorig jaar boven water. Het filmpje is nooit publiekelijk gemaakt.

Sacha Kester
De omstreden burgemeester van Toronto,Rob Ford. Beeld reuters
De omstreden burgemeester van Toronto,Rob Ford.Beeld reuters

In de documenten wordt uitgebreid beschreven hoe Ford 'in de ene hand iets vasthoudt dat een glazen cilinder lijkt te zijn, en in de andere een aansteker terwijl hij in gesprek is met individuen die niet worden gefilmd.' Hij haalt de cilinder naar zijn mond, houdt zijn aansteker erbij en inhaleert. Op een zeker moment wijst Ford naar de camera en vraagt of die aan staat.

Zo pak je een persoon aan die 'even wegslibt', of 'vang je een burgemeester die crack rookt', schept Siad volgens hetzelfde rapport op in een korte video die hij heeft opgenomen in een auto.

'Bespottelijk'
In mei vorig jaar beweerden de Canadese krant Toronto Star en de website Gawker ook al beelden te hebben gezien waarop de burgemeester crack rookt. Ford reageerde toen verontwaardigd en noemde de aantijgingen 'bespottelijk'. Een aantal weken later ontkende hij op een persconferentie glashard dat hij ooit crack heeft gebruikt. 'Ik heb geen crack gebruikt en ik ben ook niet verslaafd aan crack. (...) Daarnaast kan ik geen commentaar geven op een video die ik nog nooit heb gezien, laat staan een die niet bestaat', aldus Ford. Een paar dagen later gaf de burgemeester toe dat hij toch ooit crack heeft gerookt.

Ondertussen was de video een tijdlang verdwenen (de makers zeggen hem niet meer te hebben) tot de politie eind oktober laat weten de opname in bezit te hebben. De tekst in de rechtbankdocumenten is de eerste officiële beschrijving van de video door de politie.

Ondanks herhaaldelijk negatief en dronken in het nieuws te zijn geweest, weigert Rob Ford af te treden en heeft hij zich zelfs herkiesbaar gesteld. De verkiezingen zijn op 27 oktober.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over