Update

Politie begeleidt transport stamcellen naar Amsterdam

Een grote voorraad stamcellen wordt woensdag onder politiebegeleiding vervoerd van Leiden, waar het materiaal tot nog toe werd opgeslagen, naar Amsterdam, waar het voortaan wordt beheerd.

ANP/Het Parool
Bloedzakken bij bloedbank Sanquin. Beeld ANP
Bloedzakken bij bloedbank Sanquin.Beeld ANP

Het gaat om stamcellen uit navelstrengen, waarmee ernstig zieke mensen gebaat kunnen zijn. Sanquin Bloedvoorziening wil geen risico nemen met het vervoer.

De voorzichtigheid is belangrijk, want de stamcellen zijn opgeslagen in cassettes die in vaten aan een rails hangen. Vloeibare stikstof moet alles op de juiste temperatuur houden. "Zodra die vloeistof klotst, kunnen de cassettes gaan lekken of kan de temperatuur stijgen. Dat beschadigt de cellen," zegt een woordvoerder.

Stapvoets
Binnen de bebouwde kom zal stapvoets worden gereden, op de snelweg 60 kilometer per uur. De politiebegeleiding zorgt er onder andere voor dat constant dezelfde snelheid kan worden gereden.

Om 12.00 uur vertrekt het transport in Leiden. Als alles volgens plan verloopt, komen de cellen om 14.00 uur aan bij de hoofdvestiging van Sanquin, op de Plesmanlaan in Amsterdam.

Sanquin heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt vergaard bij geboorten op verschillende plekken in Nederland.

Aanstaande moeders kunnen zich daarvoor opgeven. De afname is niet belastend, voor moeder noch kind, aldus een woordvoerder, maar wel erg belangrijk.

"In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven."

Nieuwe hoofdvestiging
Er worden per jaar ongeveer 1500 navelstrengdonaties afgenomen, in Amsterdam (OLVG), Bergen op Zoom (Bravis Ziekenhuis) en Delft (Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Verloskundig Samenwerkings Verband voor de regio).

Ze werden dus bewaard in Leiden, maar Sanquin is al een aantal jaren bezig activiteiten te concentreren op de hoofdvestiging in Amsterdam.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over