Politie Alphen aan den Rijn wacht megaclaim na drama

Ongeveer 40 nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn dienen een claim in van mogelijk tientallen miljoenen bij de politie Hollands Midden, zo meldt de NOS.

David van der Heeden
Bezoekers Ridderhof herdenken slachtoffers met bloemen. Beeld Archieffoto ANP
Bezoekers Ridderhof herdenken slachtoffers met bloemen.Beeld Archieffoto ANP

Dit vanwege fouten die zouden zijn gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan schutter Tristan van der Vlis. De groep hoopt ook antwoord te krijgen op vragen die nog leven. Een Alphense letselschadejurist heeft namens de slachtoffers en nabestaanden het kantoor Beer Advocaten ingeschakeld.

Het kantoor denkt, na zich met deskundigen over de mogelijkheden te hebben gebogen, dat de politie en, eventueel, het ministerie van Veiligheid en Justitie voor de ontstane schade aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Financiële gevolgen
Meer dan een jaar na de schietpartij in het Alphense winkelcentrum De Ridderhof, die aan zeven mensen het leven kostte, zitten nabestaanden nog steeds met grote financiële gevolgen.

Gezinnen zijn hun kostwinners kwijt, winkeliers zagen zich gedwongen hun winkel te sluiten omdat klanten de eerste maanden wegbleven, en ook zijn er personen die wegens lichamelijke en psychische gevolgen niet meer kunnen werken, zo laat de advocaat weten.

In de steek gelaten
'De slachtoffers voelen zich in de steek gelaten door de gemeente', zegt raadsman Orlando Kadir tegen de NOS. 'Onbeantwoorde vragen over de schietpartij veroorzaken veel onrust en stress.' De betrokkenen zouden door de gemeente 'van het kastje naar de muur' worden gestuurd.

Afgezien van de afwikkeling van praktische zaken willen de families antwoorden op vragen als: 'Hoe kan het dat een mentaal zieke jongen een wapenvergunning kreeg?', en 'door hoeveel kogels zijn de slachtoffers eigenlijk omgekomen?', zo verwoordt een van hen.

Geld weggeven
Via de procedure hopen de nabestaanden alsnog deze antwoorden te krijgen, en een vergoeding voor de door hen gemaakte kosten. Het is hen evenwel niet om het geld te doen. Mocht het tot een schadevergoeding komen, dan heeft een grote groep van hen al aangegeven een deel te zullen weggeven.

'Of dat zij al het geld overhebben voor de volledige waarheid', aldus Kadir. De politie bevestigd dat er gesprekken zijn geweest, maar wacht de uitspraak van de rechter af en onthoudt zich verder van commentaar.

Meer over