Polen en VS eens over raketschild

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski (rechts), en de Amerikaanse onderhandelaar John Rood donderdag tijdens een persconferentie in Warschau. De VS mag tien onderscheppingsraketten plaatsen op een militaire basis aan de Baltische kust in Polen. Foto EPA/Tomasz Gzell Beeld
De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski (rechts), en de Amerikaanse onderhandelaar John Rood donderdag tijdens een persconferentie in Warschau. De VS mag tien onderscheppingsraketten plaatsen op een militaire basis aan de Baltische kust in Polen. Foto EPA/Tomasz Gzell

WARSCHAU - Polen heeft een akkoord gesloten met de Verenigde Staten over het plaatsen van een Amerikaans raketschild. De deal zal de spanning tussen de VS en Rusland doen toenemen.

De VS mag tien onderscheppingsraketten plaatsen op een militaire basis aan de Baltische kust in Polen. Volgens de VS zal het raketschild de VS en Europa beschermen tegen aanvallen van 'schurkenstaten', zoals Iran en Noord-Korea. In ruil krijgt Polen een batterij Patriotraketten, zal de VS assisteren bij het moderniseren van het Poolse leger en een Amerikaans garnizoen installeren in Polen.

''We zijn de Rubicon overgestoken,'' zei de Poolse premier Donald Tusk bij de bekendmaking van het akkoord gisteren op de Poolse televisie. Eerder sloot de VS al een akkoord met Tsjechië over een radarstation voor het schild.

Rusland heeft grote bezwaren tegen het raketschild. Het zou Rusland dwingen zijn raketten te richten op Europa, aldus het Kremlin. Voor Polen reden om tijdens de achttien maanden durende onderhandelingen te eisen dat de twee landen elkaar te hulp schieten in het geval van een aanval van derden. Een eis die ingewilligd is.

Volgens Radoslaw Sikorski, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, heeft het tijdstip van het akkoord niets van doen met de oorlog in Georgië. ''We hadden vorige week al bijna een akkoord. Doorslaggevend waren de nieuwe Amerikaanse voorstellen,'' aldus Sikorski.

De Poolse minister van Defensie, Bogdan Klich, legde echter wel een connectie. ''Het lijkt erop dat de Amerikanen van mening zijn veranderd door het conflict in de Kaukasus,'' zei Klich tegen de krant Dziennik. ''Het conflict heeft bewezen dat Moskou geen stabiele partner is voor Washington.''

De Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft na de bekendmaking een bezoek aan Warschau afgezegd. De voorzitter van het Russische parlementaire comité voor Buitenlandse Zaken liet weten dat door het akkoord 'de Amerikaans-Russische relatie flink zal verslechteren'. Een relatie die al bekoeld was door de oorlog in Georgië. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over