Poetin: wapenstilstand Oekraïne niet gerespecteerd

Vrede in Oekraïne is mogelijk, maar de strijdende partijen in het land houden zich niet aan de wapenstilstand die in september werd gesloten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gezegd. In een interview met de Duitse televisie zei Poetin dat hij ervan overtuigd is dat de impasse in het oosten van Oekraïne kan worden doorbroken. Al sinds maart wordt gevochten in het oosten van het land en de strijd heeft al aan vierduizend mensen het leven gekost. In september werd een staakt-het-vuren overeengekomen.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld anp
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld anp

Poetin merkte echter op dat beide partijen zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Zo heeft Kiev regeringsmilitairen nog niet altijd teruggetrokken van enkele belangrijke plekken. Daardoor kan er geen bufferzone worden ingesteld. Poetin erkende dat ook de rebellen schuld hebben.

Rebellen
'Het is inderdaad zo dat er enkele nederzettingen zijn die gewapende rebellengroepen moeten verlaten, wat ze niet hebben gedaan', aldus Poetin. Maar volgens de president komt dit doordat Kiev geen goed voorbeeld heeft gegeven. Hoewel Moskou de nieuwe regering in Kiev geregeld heeft afgeschilderd als een op het Westen gerichte junta die na een staatsgreep aan de macht is gekomen, was Poetin zondag diplomatieker. Volgens hem is Oekraïne 'een groot Europees land, met een Europese cultuur'. Wel haalde hij uit naar extreemrechtse elementen in het land en wat Moskou de onderdrukking van Russischtaligen noemt.

'Ik zeg het maar gewoon: we maken onze grote zorgen dat er een verlangen komt naar een etnische zuivering. We zijn bang voor een ruk richting het neonazisme.'
Gevraagd naar het bewapenen van de rebellen door Rusland, zoals het Westen en Kiev beweren, zei Poetin slechts dat 'iedereen die meedoet aan een gevecht daar wapens voor kan vinden'. Zonder dergelijke wapens zouden de rebellen bovendien kansloos zijn tegen de regeringstroepen en dat 'kan en wil Rusland niet toestaan', aldus Poetin.

Sancties
Hij ging niet zover dat hij erkende dat Rusland een rol speelt bij het bewapenen van de rebellen, maar benadrukte wel dat Moskou meer dan ooit bereid is de rebellen te steunen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vandaag na de G20-bijeenkomst in Australië dat de sancties die tegen Rusland zijn getroffen vanwege het conflict in Oekraïne van kracht blijven 'zo lang dat nodig is'.

Merkel sprak zich uit tegen een politiek systeem dat gedomineerd wordt door 'invloedsferen, die voorbijgaan aan het internationaal recht'. Ze waarschuwde dat regionale conflicten 'zeer snel kunnen ontaarden in een uitslaande brand'. In Brussel zei buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini echter dat sancties niet helpen om een eind te maken aan de crisis in Oekraïne. Volgens haar is het nodig om een dialoog aan te gaan met Rusland. Ook pleit ze ervoor Oekraïne te helpen bij het doorvoeren van economische en institutionele hervormingen.

Russische rebellen bij de plek waar MH17 neerstortte nabij Donetsk in Oekraïne. Beeld EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO
Russische rebellen bij de plek waar MH17 neerstortte nabij Donetsk in Oekraïne.Beeld EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO
Angela Merkel sprak zich tijdens de G-20 top uit over de sancties tegen Rusland. Beeld AFP PHOTO / POOL / Chris Hyde
Angela Merkel sprak zich tijdens de G-20 top uit over de sancties tegen Rusland.Beeld AFP PHOTO / POOL / Chris Hyde
Meer over