Update

Poetin sluit zich aan bij tienduizenden steunbetuigers in Moskou

Tienduizenden Russen hebben vandaag hun steun betuigd aan premier en vermoedelijke president Vladimir Poetin. Ze demonstreerden in het centrum van de hoofdstad Moskou. Volgens de politie zijn er meer dan 100.000 mensen op de been.

ANP/ Redactie
Tienduizenden Russen zijn op de been om hun steun aan Vladimir Poetin te uiten. Beeld reuters
Tienduizenden Russen zijn op de been om hun steun aan Vladimir Poetin te uiten.Beeld reuters

De demonstranten liepen langs de rivier de Moskva naar het voetbalstadion Loezjniki. Daar sloot Poetin zich bij hen aan. 'De slag om Rusland duurt voort, wij zullen de overwinning behalen!', sprak de premier vanaf een podium op de middenstip. Op Poetins vraag 'zullen wij zegevieren?' riep de menigte hem toe 'ja!'.

Sommige bezoekers gaven echter toe dat ze niet waren gekomen om Poetin te steunen. 'Het is mijn verjaardag en ze hebben me hierheen gesleept', aldus een man die zijn echte naam niet wilde geven. 'De mensen zijn hier niet vrijwillig, maar gedwongen.'

Poetins campagneleider hield vol dat niemand is gedwongen. 'We hebben iedereen uitgenodigd', aldus Stanislav Govoroechin. Poetin heeft tot op heden mondjesmaat openlijk campagne gevoerd. Hij liet vooral zijn medestanders optreden in media en in het openbaar.

Zaterdag waren er ook grote demonstraties voor Poetin in steden als Chabarovsk, Sint-Petersburg en Vladivostok.

Poetin is vrijwel zeker van de winst bij de presidentsverkiezingen op 4 maart. De oppositie klaagt over een gebrek aan democratie en beschuldigt de machthebbers van fraude. Betogingen van de oppositie trekken de laatste maanden veel mensen.

Meer over