Poetin op de Krim: 'Rusland wil geen confrontatie met het buitenland'

Rusland moet handelen naar zijn belangen, maar een confrontatie met de buitenwereld voorkomen. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn tweedaagse bezoek aan het schiereiland de Krim.

Vladimir Poetin tijdens zijn aankomst op het vliegveld in Belbek. Beeld EPA
Vladimir Poetin tijdens zijn aankomst op het vliegveld in Belbek.Beeld EPA

'We moeten kalm, met waardigheid, ons land effectief opbouwen, zonder het af te sluiten van de buitenwereld', aldus Poetin in Jalta, na aankomst op de Krim. 'We moeten consolideren en mobilseren, maar niet aansturen op een oorlog of elke andere vorm van confrontie.'

De president merkte verder op dat de Russen 'alles zullen doen wat in onze macht ligt om dit conflict zo snel mogelijk te beëindigen.' Hij doelde daarbij op de burgeroolog in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten in gevecht zijn met het Oekraïense leger. 'Het boedvergieten moet stoppen', aldus de president.

Ook kondigde Poetin aan om 14 miljard euro in de noodlijdende infrastructuur op de Krim te pompen.

Annexatie
Het is de tweede keer dat Poetin het schiereiland bezoekt sinds de Russische annexatie in maart van dit jaar, die internationaal overigens niet erkend wordt.

In het kielzog van de president reist vrijwel de hele bestuurlijke top van Rusland, onder wie premier Medvedev, de voorzitter van de Doema, parlementsleden en ministers.

Onder meer de economische ontwikkeling van de Krim en verdere integratie binnen de Russische Federatie staan als gespreksthema's op het programma.

undefined

Poetin schudt handen van vertegenwoordigers op de Krim. Beeld reuters
Poetin schudt handen van vertegenwoordigers op de Krim.Beeld reuters

Zo zei hij dat er een 'militaire taskforce' komt op de door Rusland geannexeerde Krim. Die strijdmacht zal volgens de Russische president niet 'buitensporig' zijn. Waaruit de taskforce precies gaat bestaan, is niet bekend. Sebastopol op de Krim is al de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.

Handel
Poetin zei tijdens zijn bezoek aan de Krim ook dat Rusland in de toekomst de handel in gas en olie in roebels wil doen en niet langer in dollars. Zo wil hij het Amerikaanse monopolie in de energiehandel doorbreken. Die beschadigt de Russische economie, aldus Poetin. 'We moeten daarbij wel voorzichtig handelen.'

Poetin is niet de eerste met een pleidooi om olie niet meer in dollars te verhandelen. Andere Amerika-haters gingen hem voor, zoals voormalig president Chavez van Venezuela en voormalig president Ahmadinejad van Iran, die ook alleen maar in euro's wilde worden betaald.

In 2007 daalde de waarde van de dollar op de valutamarkt tijdelijk toen ook diverse Golfstaten zeiden te overwegen de munt (vanaf 2018) te willen vervangen door een mix van diverse valuta. Ook China is daar voorstander van. Maar de olieproducerende landen hebben de suggestie de laatste tijd niet meer herhaald. In de praktijk blijken dollar en oliemarkt zo innig verstrengeld, dat een wijziging onpraktisch en onwaarschijnlijk is.

undefined

Poetin komt aan op het vliegveld in Belbek, nabij de havenstad Sebastopol. Beeld ap
Poetin komt aan op het vliegveld in Belbek, nabij de havenstad Sebastopol.Beeld ap
Meer over