Poetin: nog geen raketten geleverd aan Syrië

Rusland heeft nog geen luchtafweerraketten van het type S-300 geleverd aan Syrië. Dat heeft president Vladimir Poetin dinsdag bevestigd, meldt de BBC.

Vladimir Poetin Beeld afp
Vladimir PoetinBeeld afp

Donderdag werd aanvankelijk bekend dat een eerste levering van de geavanceerde raketten al in Syrië was aangekomen. Later bleek dat een verkeerde interpretatie van een tv-interview met de Syrische president Bashar al-Assad.

Met name Israël is fel gekant tegen de levering. Het land beschouwt ze als een bedreiging. 'We hopen dat de verkoop niet doorgaat, maar als dat wel zo is, weten we wat we moeten doen', sprak de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon vorige week dreigend.

Een bron binnen de Russische wapenindustrie liet eerder weten dat de eerste zending S-300-raketten waarschijnlijk niet voor de herfst wordt verscheept.

Poetin verdedigde dinsdag de verkoop van de raketten aan Syrië. Na afloop van een bijeenkomst met Europese leiders in Jekaterinenburg zei hij dat het contract legaal is en niet bedoeld om de militaire balans te verstoren. 'Het contract is enkele jaren ondertekend. Het is nog niet vervuld.'Westerse landen hebben kritiek geleverd op de wapenleverantie. Poetin had op zijn beurt bewaar tegen het opheffen van het wapenembargo voor de rebellen door de EU. Rusland is een bondgenoot van Assad.

Meer over