Poetin hekelt houding Westen

De Georgische president Michael Saakasjvili wordt door lijfwachten afgevoerd bij een dreigende Russische luchtaanval, maandag op de stad Gori. Foto AP/Sergej Grits Beeld
De Georgische president Michael Saakasjvili wordt door lijfwachten afgevoerd bij een dreigende Russische luchtaanval, maandag op de stad Gori. Foto AP/Sergej Grits

MOSKOU/Tbilisi - De Franse president Nicolas Sarkozy is vanmorgen als voorzitter van de Europese Unie naar Moskou gevlogen om te bemiddelen bij een wapenstilstand in het conflict met Georgië. De Amerikaanse president George W. Bush heeft het optreden van Moskou 'onaanvaardbaar in de 21ste eeuw' genoemd.

Volgens Bush is Rusland 'een soevereine buurstaat binnengevallen en bedreigt het land een democratische regering die door het volk is gekozen'. Volgens Bush zou Moskou de Georgische hoofdstad Tbilisi kunnen aanvallen, hetgeen zou leiden tot 'een dramatische escalatie' van het conflict. ''De Russische regering moet terugkomen op de weg die zij schijnt te zijn ingeslagen,'' aldus Bush.

De Russische premier Vladimir Poetin leek daar weinig van onder de indruk. Hij plaatste in Moskou vraagtekens bij de morele steun die 'sommige Westerse mogendheden' lijken te verlenen aan het Georgische optreden in Zuid-Ossetië, en waarbij 'slachtoffers van agressie worden afgeschilderd als de agressoren'.

''Men heeft Saddam Hoessein opgehangen wegens het vernietigen van een aantal sjiitische dorpen. Maar de huidige Georgische leiders hebben in Ossetië tien dorpen in één keer met de grond gelijk gemaakt.'' Maar Moskou blijft volhouden dat de operaties in Georgië niet tot doel hebben Georgisch grondgebied bezet te houden.

Volgens de Georgiërs hebben zij sinds het begin van de gevechten achttien Russische vliegtuigen neergehaald. De Russen hebben slechts vier gevallen bevestigd. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over