'Plukze' bij milieudelicten

BREDA - Justitie gaat plegers van milieudelicten veel harder aanpakken. En bij elk milieumisdrijf waar geld aan is verdiend, volgt voortaan bijna automatisch een 'plukze-vordering', waarbij dat geld wordt teruggeëist.

Dat zegt milieuofficier Ingeborg Koopmans van het Functioneel Parket. ''We kijken voortaan in alle milieuzaken of er een ontnemingsvordering in zit. Bij milieumisdrijven is geld meestal de drijfveer. De regels worden overtreden om voordeel te behalen. Dat verziekt de markt tegenover bedrijven die zich wel aan de regels houden.''

Eén van de eerste bedrijven die met de strenge aanpak te maken zullen krijgen, is ATM in Moerdijk. Justitie zint op een plukze-vordering die kan oplopen tot 13,6 miljoen euro. ATM kreeg vorig jaar nog een tamelijk milde veroordeling van de rechtbank voor een reeks milieudelicten: een boete van 160.000 euro. De directeur werd voor 20.000 euro beboet.

''Maar in de plukze-zaak kan en wil ik ook niet ten laste gelegde overtredingen, zoals de veel te hoge doorzet bij de verfverbrandingsinstallatie, in rekening brengen,'' aldus Koopmans.

Andere bedrijven die binnenkort zullen worden vervolgd, zijn onder meer TOP Moerdijk en Dow Benelux in Terneuzen. Koopmans benadrukt dat niet per se tegen al deze bedrijven plukze-zaken worden aangespannen.

Delta en Essent kunnen wel miljoenenclaims tegemoet zien voor delicten met biomassa in Zeeland. ''Dat is een nieuwe vorm van milieumisdrijven. Er worden allerlei resten van gewassen in boerenschuren gedropt, zonder dat daar vergunningen voor zijn, sprinklerinstallaties, vloeistofdichte vloeren en wat al niet. In een partij cacaodoppen moet je geen brand hebben. Dat is heel gevaarlijk.'' (HET PAROOL)

undefined

Bedrijven als Essent en Delta kunnen miljoenenclaims tegemoet zien voor delicten met biomassa in Zeeland. Foto ANP Beeld
Bedrijven als Essent en Delta kunnen miljoenenclaims tegemoet zien voor delicten met biomassa in Zeeland. Foto ANP
Meer over