Plichtsverzuim was groot probleem in Bijlmerbajes

Plichtsverzuim was de afgelopen jaren een groot punt van zorg in de Bijlmerbajes, die onlangs is gesloten. Dat blijkt uit informatie die door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is vrijgegeven.

ANP en bewerkt door redactie
Plichtsverzuim was een groot probleem in de Bijlmerbajes Beeld anp
Plichtsverzuim was een groot probleem in de BijlmerbajesBeeld anp

In 2014 en 2015 waren er in totaal bijna 140 onderzoeken naar plichtsverzuim en integriteitsschendingen in de Bijlmerbajes. Een opvallend groot aantal. In totaal zijn er in die twee jaar bij alle onderdelen van de DJI bijna 470 onderzoeken gedaan.

Volgens de DJI was plichtsverzuim een dusdanig groot punt van zorg dat er een zerotolerancebeleid is gevoerd. Hierdoor werd ook tegen lichte vergrijpen opgetreden. Dat verklaart dat het aantal onderzoeken verhoudingsgewijs zo groot was.

Stropdas
Het ministerie van Veiligheid en Justitie noemt bijvoorbeeld het niet dragen van een stropdas. Maar uit een overzicht blijkt dat er ook zes medewerkers zijn ontslagen voor zware vergrijpen. Het gaat daarbij onder meer om betrokkenheid bij smokkel en ongeoorloofd contact met een gedetineerde.

Andere onderzoeken werden ingesteld naar bijvoorbeeld privégebruik van een dienstauto en schending van de privacy. In totaal zijn er in twee jaar tijd behalve ontslag 71 andere straffen opgelegd aan medewerkers van de Bijlmerbajes. Het gaat daarbij om geldboetes, schriftelijke berispingen en inhouding van salaris.

Onbesproken
Het ministerie van Veiligheid en Justitie: "Personeel in de gevangenis moet van onbesproken gedrag zijn om het werk te kunnen uitoefenen. Daarom heeft de DJI een eigen bureau integriteit dat intern onderzoek doet wanneer er een vermoeden is van integriteitsschendingen. De afgelopen jaren is het aantal integriteitsschendingen licht gedaald. Desondanks is het een thema dat onze aanhoudende aandacht heeft."

Advocaat Sébas Diekstra vroeg informatie op over integriteitsschendingen. Hij heeft zaken behandeld waarin de integriteit van gevangenismedewerkers ter discussie stond. Diekstra vindt het goed dat het ministerie van Veiligheid en Justitie inmiddels opener lijkt te zijn over problemen in de gevangenis.

Drugsbeleid
Begin juni sloot de bekendste gevangenis van Nederland de deuren. De Bijlmerbajes was berucht om de ontsnappingen en het 'milde' drugsbeleid. De Bijlmerbajes gaat verder als asielzoekerscentrum. Vanaf augustus nemen duizend asielzoekers hun intrek in de voormalige gevangenis, voor maximaal anderhalf jaar.

Lees verder: 'Verboden wereld' Bijlmerbajes vatte idealen van de jaren 70 in beton [+]

Meer over