Plein van de miljoenen

Een week geleden werd juist bekend dat Van Poelgeest en De Vries afzien van de grondige renovatie van het plein, die vorig jaar werd aangekondigd. Hiervoor was tien miljoen euro uitgetrokken. Foto ANP/Sander Koning Beeld
Een week geleden werd juist bekend dat Van Poelgeest en De Vries afzien van de grondige renovatie van het plein, die vorig jaar werd aangekondigd. Hiervoor was tien miljoen euro uitgetrokken. Foto ANP/Sander Koning

AMSTERDAM - Gaat het Museumplein nu wel of niet voor miljoenen euro's op de schop? Een debat gisteravond in de raadscommissie voor ruimtelijke ordening vergrootte slechts de verwarring.

De raadsleden wilden van wethouder Maarten van Poelgeest te horen dat vanwege het verzet in de raad alle ambities tot het verleden behoren. In plaats daarvan hield Van Poelgeest vast aan het voornemen voor het eind van dit jaar met een plan te komen voor verbeteringen van het plein. Alleen al het opstellen van deze 'visie' kost 1,3 miljoen euro. Het totale budget bedraagt vooralsnog bijna zes miljoen. Volgens Egbert de Vries, stadsdeelvoorzitter van Oud-Zuid, is dat de ondergrens.

Een week geleden werd juist bekend dat Van Poelgeest en De Vries afzien van de grondige renovatie van het plein, die vorig jaar werd aangekondigd. Hiervoor was tien miljoen euro uitgetrokken.

De gemeenteraad zag van meet af aan weinig in dat voorstel. De meeste fracties reageerden gisteravond dan ook onaangenaam verrast door de mededeling dat het nog steeds de bedoeling is het plein voor miljoenen op te knappen. Alleen de VVD is voorstander van het op de schop nemen van het plein. Raadslid Pauline Buurma was juist tevreden met de verzekering van De Vries dat de oorspronkelijke ambitie 'niet weg is'. Wel blijft het ontwerp van architect Sven Ingmar Andersson uitgangspunt en wordt het grote grasveld gehandhaafd. De Vries: "Andersson verdwijnt niet achter de horizon. Een aantal elementen uit het plan is nooit goed uitgevoerd. Het gaat om Andersson in een nieuw jasje."

Van Poelgeest noemde de nieuwe ingang van het Stedelijk Museum en het Concertgebouwplein als plaatsen die moeten worden aangepakt. In november verschijnt de visie van een stuurgroep met De Vries en Van Poelgeest. "Die zal heel veel keuzemogelijkheden bieden voor de raad," aldus de Vries. Volgens Van Poelgeest betreft het 'geen volledig plan' waar de raad ja of nee tegen moet zeggen, maar is het 'een blokkendoos' waar de gemeente- en de stadsdeelraad zaken uit kunnen halen. (BAS SOETENHORST)

Meer over