Plastisch chirurg registreert borstimplantaat

Plastisch chirurgen beginnen in januari met een landelijke registratie van borstimplantaten. Daarmee kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord, aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vandaag.

redactie
Een plastisch chirurg toont een kapotte silicone borstimplantaat. Beeld EPA
Een plastisch chirurg toont een kapotte silicone borstimplantaat.Beeld EPA

Registratie is verplicht voor plastisch chirurgen, maar niet voor andere artsen die borstimplantaten inbrengen zoals cosmetisch chirurgen. 'Wij hopen dat het ministerie registratie verplicht stelt voor iedereen', zegt NVPC-voorzitter René van der Hulst.

Dat gaat inderdaad gebeuren, reageerde een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. 'De al aangekondigde wettelijke verplichting voor zorgverleners en zorginstellingen om hun implantaten te registeren is in voorbereiding.' De registratie zal gebeuren in een landelijk register voor alle implantaten, waarin ook bijvoorbeeld kunstheupen en pacemakers worden opgenomen. Dat systeem is in de maak.

In het register van de plastisch chirurgen is straks te zien wie, wanneer, welk implantaat heeft gekregen en ook of het er weer uit is gehaald. Als een prothese van een bepaald merk er bijvoorbeeld regelmatig na een halfjaar weer uit moet worden gehaald vanwege problemen, blijkt dat uit de database.

Aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met PIP-implantaten. Die hadden een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen. Het Franse bedrijf PIP is inmiddels failliet. De oprichter is vorig jaar in Frankrijk tot vier jaar cel veroordeeld, omdat hij zijn klanten volgens de rechter doelbewust heeft bedrogen.

Rechtszaak

Een rechtszaak van duizenden vrouwen met PIP-borstimplantaten tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland dient op 11 december in Frankrijk. Bij de gezamenlijke claim zijn ongeveer 9000 vrouwen uit verschillende landen betrokken. Ruim tweehonderd Nederlandse vrouwen dienden een claim in.

Eind vorig jaar oordeelde de Franse rechter dat zo'n 1600 vrouwen van verschillende nationaliteiten 3000 euro per persoon kunnen krijgen van TÜV Rheinland. Dit bedrijf keurde de implantaten goed voor de Europese markt. Met dit oordeel werd de deur opengezet voor claims van vrouwen uit Nederland.

PIP-implantaten hebben een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen.

Meer over