Plastisch chirurg mag geen 'mooi' beloven

Plastisch chirurgen in Engeland mogen hun patiënten geen 'schoonheid' beloven. Ze mogen geen foto's van modellen gebruiken om te laten zien hoe de patiënt er na een operatie uit kan zien. Dat staat in de nieuwe code voor cosmetische chirurgie van het Koninklijke College van Chirurgen in Londen. Dat is een onafhankelijk orgaan dat de professionele maatstaven bepaalt voor de chirurgie in Engeland.

Een model wordt opgemaakt Beeld reuters
Een model wordt opgemaaktBeeld reuters

Plastisch chirurgen zouden alleen diagrammen en echte foto's van patiënten mogen gebruiken, om te laten zien wat voor effect een ingreep heeft. Foto's mogen niet worden bewerkt met computers, omdat het resultaat daarvan misleidend kan zijn.

De organisatie stelt in de nieuwe code ook dat alleen chirurgen plastische chirurgie mogen uitvoeren. Niet-chirurgische cosmetische ingrepen zouden door gediplomeerde medici moeten worden uitgevoerd. Nu is voor sommige behandelingen geen diploma vereist.

Hoewel de code niet bindend is, is het aanzien van het college zo groot dat de cosmetisch chirurgen er zich normaliter aan houden.

Volgens Hay Winters, voorzitter kwaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), zijn er in Nederland geen vergelijkbare richtlijnen. 'Wel is het zo dat advertenties niet misleidend mogen zijn. Mensen mogen niet voorgespiegeld krijgen dat ze er zo-en-zo uit komen te zien. Daarnaast mogen patiënten nooit gelokt worden met financiële aanbiedingen', legt Winters uit.

In Engeland is de commercie rond de plastische chirurgie volgens Winters een veel groter probleem dan in Nederland. 'Het gaat daar om hele grote bedrijven die gerund worden door zakenlui. De concurrentie is er enorm. De reclame daaromheen is volledig uit de hand gelopen', stelt hij.

Meer over