Plasterks kandidatuur is 'geen kwestie van willen'

Dat Ronald Plasterk zich kandidaat heeft gesteld voor het leiderschap van de Partij van de Arbeid was 'geen kwestie van willen'. 'Ik had het gevoel: ik moet het doen'. Dat zei Plasterk vanochtend in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

Michiel van der Geest
Ronald Plasterk Beeld anp
Ronald PlasterkBeeld anp

De oud-minister treurt nog altijd over het vertrek van Job Cohen. 'Het chagrijn is nog niet weg, het was een trieste gebeurtenis.' Plasterk was in het tijdperk-Cohen dan ook niet uit op zijn post. 'Het is niet zo dat ik altijd de baas wilde zijn. Het komt opeens op je pad, zo voelt het meer.'

Volgens Plasterk is hij binnen de PvdA de meest geschikte kandidaat om partijleider te worden, 'omdat ik de ervaring heb om het alternatief voor Rutte te bieden'. Vooral zijn leidinggevende ervaring - als wetenschapper en als minister - zou hem daarvoor een betere kandidaat maken dan zijn vier tegenstrevers.

Powned
Plasterk gaf verder aan dat hij en partijvoorzitter Spekman op een lijn zitten. 'Er is geen verdeeldheid in de partij; ik verwacht dat de partij verder omhoog gaat in de peilingen.

Over de kritiek op zijn goede banden met de omroep Powned, zei Plasterk daar niet al te veel aan te kunnen doen. 'Ze staan daar met hun camera's en je moet toch meewerken. Ze een klap verkopen? Daar ga ik nog eens over nadenken.'

Gulden
Plasterk herhaalde zijn standpunt dat mensen die boven de anderhalve ton verdienen, over dat gedeelte 60 procent belasting zouden moeten betalen. Als Plasterk gekozen wordt tot fractievoorzitter dan zal de PvdA de euro en het pensioenakkoord blijven steunen. In een referendum over de terugkeer van de gulden, zoals PVV-leider Geert Wilders wil, ziet hij dan ook niets.

Meer over