Update

Plasterkplan jonge reporters stap dichterbij

Minister Ronald Plasterk. ANP Beeld
Minister Ronald Plasterk. ANP

DEN HAAG - Zelf gruwelt de bewindsman van de naam 'Plasterkjournalist', maar zijn plan om bij de geschreven pers met overheidsgeld zestig jonge journalisten aan te stellen is een stapje dichterbij gekomen.

Dat bleek maandag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting van minister Ronald Plasterk (PvdA).

Met het aanstellen van de jonge reporters wil hij de perssector, die het zwaar heeft, een handje helpen. Hij steunt juist een jongere doelgroep, omdat die minder snel een aanstelling krijgt in deze barre economische tijden en bij reorganisaties vaak het eerste het onderspit moet delven. Twee weken geleden was in de Kamer een overleg over het plan, waarvoor de minister ruim vier miljoen euro wil uittrekken. Toen leek zich een Kamermeerderheid af te tekenen tegen het plan. Maandag werd duidelijk dat VVD en PVV nog steeds tegenstander zijn, maar coalitiepartij CDA kan nu wel instemmen.

De Kamer moet nog stemmen, maar een meerderheid is voorstander. Als het parlement formeel instemt, kan de regeling meteen van start. De journalisten kunnen twee jaar bij een krant of persbureau aan de slag. Het mes snijdt wat Plasterk betreft aan twee kanten. ''Er blijft werk voor jonge journalisten en de kranten krijgen via deze route een nieuwe generatie journalisten binnen die een bijdrage kunnen leveren aan de broodnodige innovatie van de dagbladsector,'' zei hij.

CDA'er Joop Atsma was twee weken geleden weinig gecharmeerd van het plan. Volgens hem kon de regeling leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. ''Hoe wordt voorkomen dat oudere journalisten uit beeld verdwijnen om plaats te maken voor jongere collega's die dankzij een subsidieregeling worden aangesteld?'' vroeg hij zich toen af. Ook stelde hij destijds dat de huidige leeftijdsopbouw bij kranten niet zo slecht is.

Na dat debat werd Atsma door veel krantenuitgevers, journalistenvereniging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren benaderd, die wel voelen voor het idee, zei hij maandag. ''Ik heb me door hen laten overtuigen,'' erkende hij. (ANP)

Meer over