Plasterk: stemgeheim is groot goed, maar #stemfie blijft toegestaan

Het maken van een foto van jezelf in een stemhokje blijft geoorloofd. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is niet van plan om deze zogenoemde stemfies te verbieden. Dat heeft zijn ministerie vandaag bekendgemaakt.

Thomas van der Kolk
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse ZakenBeeld anp

De Kiesraad had Plasterk eerder geadviseerd om dat wel te doen, omdat de stemfie 'op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim' zou staan. Plasterk ziet dat probleem niet. 'De verkiezing voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement en de gemeenteraad zijn over het algemeen goed en zonder grote incidenten verlopen', aldus zijn departement. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maand werd de stemfie ineens razend populair.

In de voorlichting bij de volgende verkiezingen zal wel opnieuw worden benadrukt dat het stemgeheim een groot goed is en niemand zich ook maar enigszins gedwongen moet voelen bekend te maken op wie hij of zij heeft gestemd, aldus Binnenlandse Zaken.

Europees Parlement
Plasterk zegt verder toe dat hij gaat proberen 'een werkwijze te ontwikkelen waardoor bij de volgende verkiezing voor Nederlandse leden van het Europees Parlement de media de voorlopige uitslag op partijniveau op zondagavond om 23.00 uur bekend kunnen maken, direct na het sluiten van de laatste stembussen in de andere lidstaten.' Bij de Europese verkiezingen was er kritiek omdat de uitslagen pas ruim na middernacht begonnen binnen te komen. De uitslagen waren weliswaar om 23.00 uur verstuurd naar persbureau ANP, maar die moest alles toen nog verwerken en narekenen.

Tot slot wil Plasterk gaan experimenteren met een nieuw model stembiljet, dat per e-mail kan worden verstuurd. In het buitenland konden kiezers daar dit jaar al mee stemmen. Dat leidde tot het laagste percentage ongeldige stemmen ooit: 0,23 procent. Om ook in Nederland met dit biljet te kunnen experimenteren moet de Tijdelijke experimentenwet worden aangepast.

Meer over