Plaspas en wildplasbrigade tegen Amsterdamse 'urineterreur'

Vanaf volgende maand kan iedereen een plaspas aanschaffen om gebruik te maken van toiletten bij openbare instellingen en horecazaken in Amsterdam. Hiermee wil de gemeente een eind maken aan de overlast van wildplassers. Bovendien zal een 'wildplasbrigade' van handhavers en buurtbewoners extra toezicht houden om wildplassers op heterdaad te betrappen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Amsterdamse plaspas is vanaf begin april verkrijgbaar bij de loketten Burgerzaken van de stadsdeelkantoren, openbare instellingen en postkantoren in Amsterdam. De plaspas is één maand geldig en kost 2,50 euro.

Persvoorlichter Jan-Jaap Eikelboom bezweert dat het geen 1 april-grap is. 'Per jaar hebben we 300.000 euro te besteden om het urineprobleem aan te pakken. Op dit moment willen we voor 30 april het meeste geregeld hebben.'

In Nederland heeft Amsterdam de meeste wildplassers: in 5 jaar tijd werden er 12.600 mensen beboet en dat leverde in totaal 1,1 miljoen euro aan boetes op. Vanaf de grotere uitgaanspleinen richting Centraal Station heeft zich - ondanks de aanleg van meer openbare toiletten - een 'gouden loper' ontwikkeld. Bewoners in de steegjes en straatjes langs deze route ondervinden dagelijks hinder van de plasterreur. Daarnaast lopen belangrijke monumenten in de binnenstad (zoals het Paleis op de Dam) schade op doordat urine broze natuursteen aantast.

Met het introduceren van onder andere wildplaspalen worden extra openbare voorzieningen gecreëerd. Het komende jaar worden ongeveer 50 verzinkbare wildplassenpalen in de binnenstad geplaatst.

Er zijn ook verschillende app's beschikbaar die wijzen op de dichtstbijzijnde openbare toiletvoorziening. Deze zijn onder andere te downloaden via www.hogenood.nu en www.wcvinder.nl.

Meer over