Plus

Plantage Onverwacht zorgt voor spektakel op festivals

Doorsnee zijn ze niet, de foodtrucks van Plantage Onverwacht. Het rondreizend circus zorgt met broodjes roadkill, vlammen en punkrock voor spektakel op festivals.

Sara Luijters
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Zodra de schemer inzet, drommen steeds meer mensen samen voor de foodtrucks van Plantage Onverwacht. Het gaat als een lopend vuurtje: 'Hier gebeurt het tijdens De Rollende Keukens.'

Nelly's Hot in Herre en Lapdance van N.E.R.D. knallen uit de speakers en een dreigend uitziende gogodanseres vertoont haar acrobatische kunsten op het dak van een bus. Het publiek juicht haar toe. Achter de bar staat de 'burning van', een uitgebrande Chevroletbus, ­omgebouwd tot een vlammende barbecue.

Hier worden broodjes roadkill bereid (een mix van cow, chicken en porkbutts) door een van top tot teen getatoeëerde grillmaster. Straks komen vuurvreters een act doen op de bar, net als een performer die, zo zal blijken, graag zijn ­geslachtsdeel en kont in brand steekt. Plantage Onverwacht is, kortom, not your typical foodtruck.

De Plantage bestaat uit een bont gezelschap: man, vrouw, jong, oud, zwart, wit. De chief, zoals iedereen hem noemt, is René Piqué (45), op stevige boots en met een donkere zonnebril en een tropenhelm op. De groep lijkt rechtstreeks te zijn weggelopen van een Mad Max-filmset, al omschrijft Piqué de crew als een 'neo circus troupe'.

Kickboksring
Tijdens het festivalseizoen, dat duurt van mei tot september, reist het gezelschap langs verschillende festivals in binnen- en buitenland. En het circus is in de afgelopen jaren steeds groter geworden. Waren er twee jaar terug ­alleen nog een aantal foodkarren en de spectaculaire burning van, inmiddels staat er ook een skateramp naast, die elk moment kan worden omgetoverd in een kickboksring of een podium voor performers.

Je zou soms bijna vergeten dat het om een foodtruck gaat. Overdag staan mensen in de rij voor de enorme porties nacho's met salsa en de broodjes roadkill, maar 's avonds komen ze vooral om met hun telefoon foto's en filmpjes te maken, om te dansen op de hiphop en de tricks van de skateboarders te bewonderen. Piqué: "Rijk worden we er ook nog niet van, maar we werken aan een beter verdienmodel. Er zit nu eenmaal geen strak plan achter, dingen ontstaan gewoon omdat we ze leuk vinden om te doen. Ik werk alleen met mensen die mij inspireren."

En dat slaat aan. Vorig jaar werd Plantage Onverwacht door het publiek van Best Kept Secret zelfs uitgeroepen tot Beste Act. Dit jaar worden ze op veel festivals als aparte stage geboekt. "Dit seizoen gaan we op reis met de skateramp, met een barber, een tatoeëerder, en er komen verschillende artiesten optreden, van rapper Extince tot ­gogodanseressen. Nog wat crossmotoren erbij en we zijn compleet."

De jongste dochter van Piqué rent rond met een inianentooi Beeld Amaury Miller
De jongste dochter van Piqué rent rond met een inianentooiBeeld Amaury Miller

Achter de naam, Plantage Onverwacht, zit een verhaal. Piqué: "Het is de naam van de plantage in het district Para in Suriname, die door mijn familie daar ooit in beslag is ­genomen van de slavendrijvers. De naam die past bij wie wij zijn: een eigenzinnige, extraverte familie."

Thuiswedstrijd
Piqué wijst naar een gespierde oudere man met het uiterlijk van een motorbendelid. "Dat is Donnie, hij kwam gisteren aanwaaien. Hij kende ons nog van vorig jaar en hing hier een beetje rond. Toen ik vroeg of hij soms zin had om aan de slag te gaan, zag ik hem helemaal opfleuren. Nu helpt 'ie mee."

In de winter werkt Piqué als chef-kok om vanaf de lente door het land te touren. De Rollende Keukens is de aftrap van het seizoen en een echte thuiswedstrijd. Piqué wijst naar zijn drie dochters, de jongste van 9 jaar huppelt rond met een reusachtige Indianentooi op haar hoofd en een knuffelbeest in haar hand. De middelste, 16 jaar oud, serveert nacho's uit.

Achter de bar wordt het gedurende de middag steeds gezelliger. Een koelkast wordt door Piqué's zwager Bub bijgevuld met treetjes bier. Het geheel begint steeds meer op de backstage van een rockband te lijken, iedereen staat met een blikje, een jointje of een peuk te ­ouwehoeren en te dansen.

Twee knappe meiden zijn speciaal achter de bar gekomen om op de foto te gaan met de man van de barbecue, Mick 'Mr. Fixit' (47). Hij poseert met zijn middelvinger ­opgestoken naar de camera. "Ik heb 25 jaar gewerkt als roadie voor metal -en punkbands, hier ben ik zélf de rockster. De Plantage bestaat uit een zootje ongeregeld, maar iedereen is wel heel professioneel. En kijk om je heen, dit is de ultieme integratie: metalheads, punks en hiphoppers, ­Surinamers, Hollanders, Molukkers, jong en oud, iedereen werkt hier samen."

Panterlegging en hanenkam
Plantage Onverwacht is de enige foodtruck met muziek. Piqué komt zelf uit de hiphopscene, maar punkrock en metal kan hij ook waarderen; gisteravond nog zorgde punkband Wildebeast voor de allereerste mosh pit op een foodfestival. Een hele prestatie op een festival dat in rap tempo veryupt is. Het maakt Piqué niet uit. Trots: "Hier kan iedereen zichzelf zijn."

(tekst gaat verder onder foto)

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
Rene Pique Beeld Amaury Miller
Rene PiqueBeeld Amaury Miller

Bibi Fokkens (31) staat in een glitterjurkje en panterlegging broodjes te verkopen, een beker sangria binnen handbereik: "Mensen hebben behoefte aan wat meer ­ongehoorzaamheid, het mag allemaal wel wat minder keurig en braaf. En dat vinden ze hier, bij de Plantage."

Punker Bunker zet zijn tanden in een blikje bier, zijn zesde vandaag. Schuimend stroomt het vocht zijn keel in en over zijn kleren. Daarna pakt hij een bus haarlak en een föhn om zijn hanenkam te stylen. Volgens Fokkens ziet ­iedereen van de crew er weliswaar heftig uit, maar zijn het stuk voor stuk schatjes. "We werken hard en maken hard plezier. We menen wat we doen, dat voelen mensen aan."

Keihard werken
"Het is een feestje, zowel voor als achter de bar, maar vergis je niet, het is keihard werken," zegt Mira de Palm. Met haar 60 jaar is ze de oudste van het gezelschap, al zou je dat niet zeggen. Ze heeft evenveel energie als de twintigers in de groep.

De Palm: "Als je hier staat, moet je er vol voor gaan. We maken lange dagen, sommigen van ons zijn hier van 8 tot 24 uur. Het komt voor dat we daarna zelf nog even moeten ontladen. De volgende dag is iedereen dan verrot, maar dat schept een band. En voor je het weet, barst je weer van de energie. Een leuk gesprek, een flirt, af en toe een dansje: hier word je toch gewoon vrolijk van?"

Plantage Onverwacht staat deze zomer onder meer op Best Kept Secret, Woo Hah, Festival Mundial, Mysteryland, Kip ­Festival, Voltage België, Into The Woods en ADE.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over