Koningsdag

Plannen maken? Dit zijn de leukste Koningsdagroutes

Via de Apollolaan en het Vondelpark naar Schinkelhaven, of via het Artisplein en Roest naar het Bredewegfestival? Tips voor de leukste Koningsdagroutes, per stadsdeel.

Laura Obdeijn
Met een oranje poncho is Koningsdag ook leuk als het regent. Toch? Beeld Amaury Miller
Met een oranje poncho is Koningsdag ook leuk als het regent. Toch?Beeld Amaury Miller

ZUID
Het is een klassieker: Koningsdag in chic Zuid, waarbij vooral de Appollolaan bij koopjesjagers in trek is. Er is één maar - iets wat de kenners dondersgoed weten - en dat is dat je bereid moet zijn wat slaap in te leveren. Start het koopjesjagen elders namelijk vaak 'pas' om negen uur, hier zitten sommige verkopers dan al uren naast hun waar. Sta dus 's ochtends vroeg op, dan liggen de pareltjes onder de 'ouwe troep' er nog voor het oprapen.

Ergens onderweg is vast een kop sterke koffie te krijgen. Loop vervolgens vooral even door richting Maasstraat. Volgens sommigen het nieuwe best bewaarde Koningsdaggeheim. Minder bekend, maar zeker niet minder gezellig. Zo is ook hier een vrijmarkt en zorgen Goos en Tapzuid voor een springkussen voor de kinderen, voor 'Dansen voor mama en bieren voor papa' en frites en bitterballen.

Wil je toch nog even de echt grote drukte in, dan is er altijd nog het Vondelpark, een all time favorite voor velen met een kindervrijmarkt waarmee je gemakkelijk een halve dag zoet bent. Wandel vanaf het Leidseplein door het park richting Amstelveenseweg en neem uw kleingeld mee om de zakken van talloze kinderen die dansen en muziek spelen te vullen.

Nog niet genoeg zelfgebakken cakejes gegeten onderweg, pik dan net voor de uitgang bij de Vondeltuin een hamburger van de barbecue mee. Steek voor een borrel buiten het park de weg over voor een feestje bij Café Schinkelhaven en proost met een oranjebitter op de koning.

Veel kleingeld? Een kinderhand in het Vondelpark is snel gevuld. Beeld Christina Garcia Martin
Veel kleingeld? Een kinderhand in het Vondelpark is snel gevuld.Beeld Christina Garcia Martin

NOORD
NDSM Vrijhaven
op de NDSM-werf is voor veel mensen inmiddels net zo'n vaste prik met Koningsdag als het Vondelpark of de Jordaan. Wel is het rustiger dan aan de overkant en misschien juist daarom het bezoeken waard. Wel het koningsdaggevoel met slenteren, koopjesjagen en muziek, maar zonder de hele dag tegen duizenden ruggen aan te hoeven kijken.

Aan de hoeveelheid activiteiten is dat overigens niet af te zien. Er is in elke hoek wat te beleven. Van techno tot de grootste kindervrijmarkt en van de eerste editie van een kinderkermisplein tot aan live muziek bij onder meer Pllek en Noorderlicht Café.

Ook aan happen is er keuze zat, zoals de broodjes pulled pork van Bistro Noord of prik wat mee bij Brasserie Brooklyn. Liever dansen dan struinen? Geen probleem. Dans bij de mobiele dj-booth van Uit je Bak, tussen de containers bij These Guys of bij de rode brandweerwagen van Bombascha in het hart van het festivalterrein.

De meeste feestjes duren tot een uur of acht, maar voor wie nog door wil en kan zijn er genoeg opties. Stop bijvoorbeeld even bij De Ceuvel; 'een oase van rust in een lallende en beukende stad' of steek nog verder door naar Café 't Sluisje op de Nieuwendammerdijk. De bruine kroeg maakt zich op voor een 'knalfeest'. Denk: straatfeest met pils en livemuziek op een groot podium aan het water. De fiets is dan wel een aanrader, want lopend van de ene naar de andere locatie kant kost je al gauw een uur.

null Beeld Christina Garcia Martin
Beeld Christina Garcia Martin

CENTRUM/OOST
Schuifelen langs de grachten - van de Utrechtsestraat richting de Jordaan of andersom, langs rijen kledingrekken en cupcakes - of drinken en dansen op een boot in de Prinsengracht om de mensen op de wal te laten zien dat het feestje eigenlijk op het water is: dat is allemaal leuk maar weinig origineel.

Wil je niet het centrum uit, maar wel eens wat anders, dan is het richting Oost prima vertoeven. Begin bijvoorbeeld 's ochtends bij de vrijmarkt op het Artisplein in de Plantagebuurt, waar kinderen verkopen en optreden onder het toeziend oog van de flamingo's en lepelaars.

Loop vervolgens door richting de Dappermarkt en de Javastraat in de Indische buurt in Oost, straten die ook zijn aangewezen als (kinder)vrijmarkt.

Loop voor een Spaanse flamenco of een Congolese rumba door richting de Watergraafsmeer voor de veertigste editie van het Bredewegfestival of steek de grens met het Centrum terug over naar Roest, het café bij het stadstrand op het Oostenburgereiland, voor Is toch goud! Met ongedwongen Amsterdamse gezelligheid, waar je je 'zooi kunt verpatsen' of 'biertjes hakken voor Willy' en met een beetje mazzel in de zon en met de voeten in het zand.

null Beeld Christina Garcia Martin
Beeld Christina Garcia Martin

WEST
Vrijmarkten zat, ook in West, zoals die in het Erasmuspark, op het Bos en Lommerplein of in het Westerpark. Maar ook als je de dag (en nacht) dansend door wil brengen, moet je hier zijn. Houd echter wel een fiets bij de hand voor de late uurtjes, want West is groot en zo is afstand geen excuus om af te haken.

Start bij het Westergasterrein vanwege de hoge feestdichtheid. Bij het onlangs beschoten, gesloten en weer geopende Mossel & gin, bijvoorbeeld, dat samen met dj-collectief Many Møre 'het fijnste, intiemste en gezelligste backyard festivalletje' organiseert. Is het normaalgesproken altijd even zoeken naar het restaurant net achter de Gashouder, donderdag volg je gewoon de muziek.

Iets verderop, meer aan begin van het terrein wordt het Ketelhuis vanaf 12.00 uur gekaapt door Familiar Music 'met een dik professioneel geluidssysteem, koud bier, all day BBQ, dj's, een chill area, spelletjes, een mooi versierinkje hier en daar en het leukste publiek wat je die dag zal tegenkomen.'

Wil je nog door? Dat kan. Steek de brug over richting De Staatsgreep van café-restaurant Piet de Gruyter om te dansen op het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt of pak de fiets richting de Marktkantine of De School voor een koningsdag after.

Lees alles over Koningsnacht en Koningsdag in ons blog.

null Beeld Christina Garcia martin
Beeld Christina Garcia martin
Meer over