Planetoïde ter grootte van drie voetbalvelden scheerde langs aarde

Een planetoïde ter grootte van ongeveer drie voetbalvelden is vannacht langs de aarde gescheerd. Op een afstand van 3,4 miljoen kilometer (een afstand die ongeveer negen keer zo groot is als de afstand tussen de aarde en de maan) schoot de ruimtesteen met een snelheid van 12,37 kilometer per seconde voorbij.

Martine Steenvoort
Een artist's impression van een gebroken planetoïde. Beeld Reuters
Een artist's impression van een gebroken planetoïde.Beeld Reuters

De naderende planetoïde (die luistert naar de naam 2000 EM26) had een diameter van 270 meter en werd waargenomen met een telescoop op de Canarische Eilanden. De scheervlucht was te volgen via de astronomische 'webcam' Slooh, op de website werd van te voren gewaarschuwd voor een 'mogelijk gevaarlijke aardscheerder'.

'We ontdekken regelmatig dit soort planetoïden die potentieel gevaarlijk zijn, soms zelfs pas een dag voordat ze de aarde naderen', vertelt Paul Cox, werkzaam voor Slooh. 'Wij moeten ze vinden voordat ze ons vinden.'

Jaar na inslag Tsjeljabinsk
Het is net een jaar geleden dat bij de Russische stad Tsjeljabinsk in het Oeralgebergte een meteoriet voor miljoenen schade aanrichtte en meer dan duizend gewonden veroorzaakten.

Het bestuur van de regio Tsjeljabinsk en het stadsbestuur van Sotsji wilden de inslag herdenken door stukjes van de meteoriet te verwerken in de olympische medailles. Deze extra medailles waren enkel bestemd voor de atleten die op 15 februari een gouden medaille wonnen, precies een jaar na de inslag. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot echter op het laatste moment dat de medailles pas na de Winterspelen aan de winnaars mogen worden uitgereikt.

Merkbescherming Spelen
'We weten dat de mensen uit de regio iets extra's willen geven aan de winnaars', zei Gilbert Felli, uitvoerend directeur van het IOC. 'Maar wij zien geen reden om dat tijdens de Spelen te doen. Als ze iets aan de atleten willen geven, kunnen ze dat achter de Spelen doen.'

Het IOC is streng wat betreft de merkbescherming van de Olympische Spelen, en wil betrokkenheid van buitenaf zo veel mogelijk beperken, vooral tijdens de wedstrijden en de medaille-uitreiking. 'Atleten krijgen de medailles van de organisatie en er is geen extra cadeau van Tsjeljabinsk', aldus Felli.

Meer over