Plan Carré is er nog lang niet

AMSTERDAM - Het plan voor de redding van Carré krijgt bij de gemeenteraad een lauwe ontvangst.Iedereen onderschrijft het belang van het theater, maar raadsleden vragen zich af of de oplossing van wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) de juiste is.

Volgens het voorstel van Gehrels geeft de gemeente Carré ruim vier miljoen euro. Het theater zou daarna geen aanspraak meer maken op subsidies.

Diverse partijen vragen zich af of er op die manier invloed blijft op de programmering van Carré. Raadsleden vinden het van groot belang dat Carré dezelfde soort programmering houdt, dat een breed publiek trekt, maar tegelijk 'hoogwaardig' is. Het is niet de bedoeling dat in Carré alleen nog maar commercieel aantrekkelijke musicals worden vertoond. Er bestaat de vrees dat Carré zich tot een soort Joop van den Endetheater kan ontwikkelen als de gemeente te veel op afstand komt.

Ook Gehrels hecht waarde aan de huidige lijn. Daarbij moet Carré wel iets meer ruimte krijgen om geld te verdienen.

Ook over het geld is nog geen overeenstemming. PvdA-raadslid Daniël Roos: ''Carré is zo belangrijk dat ik me niet kan voorstellen dat we het geld niet kunnen vinden.'' Voor de PvdA is het 'denkbaar' dat het geld uit het Kunstenplan wordt gehaald. Daar voelt GroenLinks-raadslid Maarten van der Meer echter niets voor. D66'er Petra Hoogerwerf wil geen uitzondering. ''Ik snap niet waarom Carré buiten het Kunstenplan om geld moet krijgen, en andere instellingen niet.'' D66 wil Carré via de normale subsidie financieren.

Meer over