Piloot dokt na botsing met 'CDA-vliegtuigje'

De piloot van een Cessna die ruim anderhalf jaar geleden bij Wassenaar in botsing kwam met een reclamevliegtuigje, heeft een schikking van 1000 euro getroffen met justitie. Door de botsing moest het reclamevliegtuigje, dat was ingehuurd door het CDA, een noodlanding maken op het strand van Wassenaar.

Vanuit de Cessna werden foto- en filmopnames gemaakt van een ander reclamevliegtuigje. De Cessna kwam plotseling met zijn rechterwiel vast te zitten in de vleugel van het vliegtuigje met een reclamesleep voor de politieke partij, dat onder hem vloog. Het lukte de toestellen na 10 seconden weer van elkaar los te komen, ze waren toen echter flink gedaald.

De Cessna kon doorvliegen, maar het 'CDA-vliegtuig' moest op het strand landen. Niemand raakte gewond, wel waren beide toestellen beschadigd. Volgens de luchtvaartofficier had de piloot van de Cessna beter moeten opletten.

De piloot zei dat hij door de schittering van de zon in het water en de hoge stand van de neus van zijn toestel het vliegtuig onder zich niet heeft gezien. Het Openbaar Ministerie stelt vrijdag dat hij, juist vanwege zijn beperkte zicht, meer had moeten ondernemen om beter zicht te krijgen en op te letten.

'Piloten in de kleine luchtvaart vliegen doorgaans puur op zicht. Daarbij geldt het zogeheten 'see and avoid'-principe: zij moeten goed uitkijken naar ander verkeer en indien nodig uitwijken', aldus het OM.

Meer over