Pijbes stopt alweer als directeur Museum Voorlinden

Wim Pijbes stopt alweer als algemeen directeur bij het pas geopende Museum Voorlinden in Wassenaar.

ANP/redactie
Wim Pijbes tijdens de opening van Museum Voorlinden Beeld ANP
Wim Pijbes tijdens de opening van Museum VoorlindenBeeld ANP

Artistiek directeur Suzanne Swarts neemt zijn werkzaamheden over.

Waarom Pijbes precies zijn functie neerlegt, is niet bekendgemaakt. Hij zal nog wel als bestuurslid betrokken blijven bij Museum Voorlinden, een initiatief van verzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh.

Koning Willem-Alexander opende het museum voor moderne en hedendaagse kunst op 10 september.

Dramatisch
Pijbes zegt dinsdag tegen de Volkskrant: "Het is anders gelopen dan gewenst''. "Het is ook wel dramatisch. Ik wens meer ruimte.'' Wat hij daarmee bedoelde, wilde hij niet zeggen.

"Een experiment kan lukken, maar ook mislukken. Doorgaan is niet goed voor mij.'' "Het museum is nationaal en internationaal op de kaart gezet en is klaar voor de toekomst'', staat in een verklaring van het museum die dinsdag is verstuurd.

Pijbes gaat zich naast zijn bestuursfunctie op nieuwe klussen richten. Pijbes verklaarde eind augustus dat zijn overstap van het Rijksmuseum naar Museum Voorlinden een "contrast op alle vlakken" is. "Maar dat was ook precies wat ik zocht.''

Rondom de opening van het museum zei hij in verschillende media zeer ingenomen te zijn met zijn nieuwe aanstelling. Bij DWDD zei hij: "Ik wilde graag iets anders en dat is meer dan gelukt". Hij vertelde te zijn aangekomen in een "soort paradijs, Garden of Eden''.

Rijksmuseum
Pijbes (1961) was tussen 1 juli 2008 en augustus van dit jaar hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam. In die tijd zorgde hij onder meer voor de voltooiing van de grootscheepse renovatie en vernieuwing van het Amsterdamse museum. Na de heropening in april 2013 is het bezoek aan het museum verdubbeld, naar 2,4 miljoen vorig jaar.

"Ik heb met heel veel plezier en inzet de taken volbracht die ik bij mijn aantreden had gesteld. Ik heb leiding mogen geven aan een van de mooiste musea in de wereld en heb met een fantastisch team van enthousiaste collega's het Rijksmuseum mogen openen", zei Pijbes bij de aankondiging van zijn vertrek.

Zie ook: Wim Pijbes zal Amsterdam niet missen en: Acht jaar Pijbes in het Rijks: zijn belangrijkste momenten

Museum Voorlinden in Wassenaar Beeld Pietro Savorelli
Museum Voorlinden in WassenaarBeeld Pietro Savorelli
Meer over