PlusKlapstoel

Pieter Hulst: 'Je moet jezelf kunnen wegcijferen'

Pieter Hulst (1989) is televisiepresentator. Grote kans dat u hem ooit in uw straat trof voor het AT5-programma Straten van Amsterdam. Nu maakt hij programma's voor de VPRO, zoals de serie Wetenschap havermoutpap, die donderdag begint.

Willeke Keulen
Pieter Hulst Beeld Harmen de Jong
Pieter HulstBeeld Harmen de Jong

Amsterdam-Oost

"Ik ben geboren aan de Linnaeusstraat in het Burgerziekenhuis, net als Johan Cruijff. Als ik naar mijn linkerbeen kijk, heb ik wel het idee dat ik hetzelfde kamertje heb gehad. Ik heb een tijdje bij AFC Taba gespeeld, maar ik keek meer naar de vliegtuigen die overkwamen dan naar mijn tegenstanders."

"Het is hier wel enorm veranderd. Ik weet nog hoe ik als klein jochie met mijn vader en broertje met veel pijn en moeite een zeepkist had gebouwd om van de Ringdijk af te kunnen sjezen en dat die dan werd afgepakt en in het water werd gesmeten door nare mensen."

"Dat is nu gelukkig wel veranderd, al is het nu misschien weer een beetje doorgeslagen. Het is hier nu zo roomboterblank en de tuttigheid zelve. Watergraafsmeer lijkt meer een enclave van het Gooi dan dat het nog echt bij de stad hoort. Toch ben ik verknocht aan deze buurt. Hoewel ik niets tegen West heb, hoor. Het schijnt dat het daar wemelt van de single meisjes."

Acteursfamilie

"Ik ken niet anders, maar ik geloof dat vriendjes en vriendinnetjes wel even moesten slikken als ze bij ons thuis kwamen. Bij acteurs is één ding echt belangrijk en dat is toneel en een mening daarover vormen dan wel hebben. 'Waarom vind je dat dan? Onderbouw het dan!' Dat is heel handig om te leren discussiëren, maar ik snap ook wel dat je er het heen en weer van krijgt."

"Iedereen kwam bij ons over de vloer. Van Pierre Bokma tot Wim T. Schippers en Olga Zuiderhoek. Dan las ik stiekem een stukje Tsjechov zodat ik kon namedroppen en een goedkeurend complimentje kreeg. Maar als er veel drank in zat en er regisseurs door de mangel werden gehaald, vond ik het leuker om boven te stoeien met mijn broertje."

The A-Team

"Ja, B.A. was mijn held. Hij was alles wat ik niet was maar wel wilde zijn: een stoere, sterke gast die nergens bang voor was. Maar iedereen houdt toch van The A-team? Ik heb alle leden ooit een brief geschreven met een tekening erbij, in de hoop op een reactie. Ik heb toen urenlang op internet zitten zoeken, terwijl de telefoonrekening van mijn ouders maar opliep, om het adres te achterhalen waar het heen kon."

"Nooit wat op gehoord, dus toen was ik er wel klaar mee. Ik had zoveel tijd in hen gestoken door al die afleveringen te kijken en dan hadden zij niet even tijd om me iets terug te sturen? B.A. kon me de bout hachelen! Ik geloof dat er nog twee kilometer aan VHS-banden bij mijn ouders staat met oude afleveringen. Dus als een lezer interesse heeft? Misschien kijk ik dan wel gezellig mee."

Rubberennoptechniek

"Sorry? Oh, wacht. Ja, ik zat dus op voetbal en laten we zeggen: dat ging niet denderend. Met mijn vader ben ik toen een keer gaan pingpongen in de Verheijhal en dat ging zo goed dat ik op pingpong wilde. Tafeltennisster Elena Timina, die ver was gekomen tijdens de Olympische Spelen, heeft mij in aanraking gebracht met lange rubberen noppen."

"Dat is een soort gras van noppen op je batje dat ervoor zorgt dat elk effect uit de pingpongbal verdwijnt. Ik was de enige die met zo'n batje speelde, dus werd ik Amsterdams kampioen, Noord-Hollands kampioen en derde bij de landelijke kampioenschappen. Ik heb mensen met hun hoofd tegen de muur zien slaan van frustratie. Die noppen zijn op een gegeven moment afgeschaft en toen bleek dat ik er eigenlijk geen reet van kon."

1 punt

"Het heeft een tijd geduurd, maar ik ben dus net afgestudeerd. Psychologie. Ik zou ervoor pleiten dat dat vak ook op de middelbare school wordt gegeven. Leuk hoor, die stelling van Pythagoras, maar die gebruik ik alleen als ik heel dringend de lange zijde van iets moet berekenen."

"Maar psychologie biedt zoveel handvatten waardoor je net iets gelukkiger door het leven banjert. Je kunt er een leuker mens van worden. Ik ben er zelf leuker van geworden. Zo heb ik ­geleerd dat geen enkel gedrag verkeerd is. Als iedereen dat nou eens vond."

"Ik heb ook geleerd operant te conditioneren. Je weet wel, zoals de pavlovreactie. Ik had een vriendinnetje tijdens mijn studie en dan trok ik altijd voor ik haar ging zoenen aan haar oorlel. Na drie maanden meende ik te merken dat als ik aan haar oorlel zat, zij opgewonden werd. Ik was daar zeer enthousiast over, maar toen ik het vertelde was het ook meteen over."

Merel Westrik

"Wie was niet verliefd op haar? Door haar kwam ik bij AT5. Ik had met een vriend een radioshow bij Salto en toen hebben we een keer alle moed verzameld en haar uitgenodigd. Op de dag dat mijn stage begon, vertrok zij en toen heb ik nog een lied gezongen. 'Ik ken er drie, de specht, de jan-van-gent en de kolibrie. Maar de merel is toch de leukste, ik wil het liefst op mereldreis.' Zoiets."

"Dat moet voor haar een rare ervaring zijn geweest. Als ze het verkeerd had opgevat, was ik een enge gast geweest, maar ik geloof niet dat ze mij als een bedreiging zag. Ik ben haar in elk ­geval zeer dankbaar dat ik door haar bij AT5 terecht­kwam, maar dat het nooit van een ­romance is gekomen, neem ik haar wel kwalijk."

U

"Je mag wel je zeggen hoor. Ik zeg inderdaad vaak u, maar je moet gewoon altijd hoog inzetten. Je kunt nooit van een je naar een u gaan, maar wel andersom. Bij professoren probeer ik ook de volledige titel te gebruiken. Die hebben ze toch niet voor niets?"

"Het is leuk om mensen op een voetstuk te zetten en in verlegenheid te brengen. Dat levert leukere televisie op."

"Je moet jezelf als journalist ook kunnen wegcijferen. Zo vroeg ik Job Cohen ooit expres eens hoe hij terugkeek op zijn tijd bij de VVD, waardoor hij heel leuk en fel reageerde: 'De VVD?! Nooit van mijn leven.' Mensen vonden mij dan wel dom en vervelend, maar kregen wel een leukere versie van meneer Cohen te zien."

Tompoezen

"Ik heb dit programma verkocht bij de VPRO door eerst tompoezen langs te brengen bij de hoofdredactie. Want als ik hun wat geef, geven zij mij wat terug. Dat is het reciprociteitsprincipe. Echt een woord voor dubbele woordwaarde."

"Ik hoopte dat ze me in ruil voor tompoezen aardig zouden vinden en zo eerder de neiging zouden hebben mijn programma goed te keuren. Bij AT5 heb ik dat ook gedaan, dus het werkt echt. Waarom tompoezen? Dat is toch meteen gezellig. Je kunt toch onmogelijk chagrijnig een tompoes eten. Met een bamischijf heb je niet hetzelfde effect."

Straten van Amsterdam

"Ik mis het enorm en mensen spreken me nog steeds aan op straat en vertellen dan oeverloze verhalen. Dan denk ik: ja, jij hebt heel lang naar mijn geouwehoer geluisterd, nu is het mijn beurt om te luisteren. Ik heb er zoveel leuke mensen door ontmoet en rare verhalen door gehoord. Zo kwam bij de dierenwinkel eens een meisje naar buiten met een terrarium waar haar wandelende tak in zat. Die had een gebroken pootje en die had ze laten spalken."

Ajax

"Ja, wie niet? Dat ben je verplicht aan je stad. Hoewel ik geen buitenproportionele Ajaxfan ben hoor. Ik kijk het liefst naar Ajax tegen Willem II, dan is het tenminste ontspannen. Hoewel, tegenwoordig weet je het ook niet meer. Maar als Swift in de eredivisie komt, geloof ik dat ik voor Swift word."

Foxy Foxtrot

"Nico Haak en de Paniekzaaiers! Als ik de Casablanca binnenloop zetten ze hem al voor me klaar. Ik ben sowieso mal met Nederlandse muziek. Zoals Corry Brokken, maar ook Lou Bandy: 'Als je even in de put zit, neem dan ook een kloek besluit. Toen Jonas in de walvis zat, kwam ie er ook weer uit.' Prachtig toch?"

"Ik vind het zo vervelend dat er zo neerbuigend wordt gedaan over mensen als Johnny Jordaan. Als hij Frans had gezonden en uit Parijs was gekomen, was het Jacques Brel geweest. Er zit meer poëzie, zelfspot en relativering in die teksten dan in alle Nick&Simonnen en Jan Smitjes bij elkaar."

Perineum

"Dat is natuurlijk het plekje tussen de anus en de genitaliën, maar ik wil ervoor pleiten de dagen tussen kerst en oud en nieuw zo te noemen. Want dat is eigenlijk hetzelfde principe: een heel prettig iets tussen twee dingen in. Dat ­iedereen vanaf nu niet 'Wat ga je doen tussen kerst en oud en nieuw?' zegt, maar 'Wat ga je doen in het perineum?' Hoe leuk zou dat zijn?"

Midas Dekkers

"De enige persoon waarbij ik starstruck ben. Ik heb hem drie keer mogen interviewen en ik vind dat hij veel te weinig op televisie is. Daar zit me toch een kennis en relativering in. En hij heeft bovendien geweldige oneliners: 'Wie worst koopt of een weduwe trouwt, weet nooit wat er allemaal in is gedouwd.'"

"En nog zo een: 'Het gezin is de hoeksteen van de samenleving, maar van hoekstenen alleen kun je geen gebouwen maken.' Ik ben heel blij dat ik met Midas Dekkers opgegroeid ben en niet met Freek Vonk. Hoe leuk Freek ook is."

Geert-Jan Knoops

"Wie was dat ook alweer? O ja, de advocaat van Wilders. Het lijkt me leuk een biertje te drinken met hem. Hij zit vast boordevol verhalen, maar die mag hij natuurlijk nooit vertellen. Dan hoop ik wel dat hij na een tijdje wat minder correct wordt en wel de sappige details vertelt. Misschien dat hij na een paar jenever wat losser wordt. Dat lijkt me erg gezellig. Maar ik kan me voorstellen dat hij hier niet op zit te wachten."

Wetenschap Havermoutpap, vanaf donderdag 30 november, 22.10 uur, NPO 3.

Meer over