Pierre Bokma wint Emmy

NEW YORK - De Amsterdamse acteur Pierre Bokma (51) is vannacht in New York onderscheiden met een Emmy, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs. Hij kreeg de Internationale Emmy voor zijn rol in de televisiefilm De uitverkorene.Nederland viel ook vorig jaar al in de prijzen bij de Emmy-uitreikingen. Toen won de Amsterdams-Marokkaanse VU-studente en actrice Maryam Hassouni een Emmy in de categorie beste actrice, voor haar rol in de tv-film Offers.

Bokma moet de prijs in de categorie beste acteur delen met de Britse acteur Jim Broadbent. Die werd onderscheiden voor zijn rol in de BBC-serie The street.

Bokma zegt het fantastisch te vinden dat hij - al 25 jaar bezig als acteur - nu deze prijs gewonnen heeft. ''Ik dacht: godverdomme, dat zou mooi zijn. Het is een geweldige film die al verscheidene prijzen heeft gewonnen.''

De uitverkorene is een film van regisseur Theu Boermans, geproduceerd door IdtV en de VPRO. De film is losjes gebaseerd op de ineenstorting van het softwarebedrijf van de gebroeders Baan.

De omroep is erg gelukkig met de prijs. Het is een erkenning dat we goed drama maken, aldus de VPRO.

Bokma speelde in meer dan twintig films en werd onderscheiden met verschillende toneelprijzen. In De Uitverkorene speelt hij een van de gelovige broers van een bedrijf dat financieel op drijfzand blijkt te zijn gebouwd en ten onder gaat.

De andere hoofdrol wordt gespeeld door Kees Prins. Bokma zei het jammer te vinden dat ze niet als paar genomineerd waren.

De Internationale Emmy's - de Amerikaanse Emmy's voor buitenlandse programma's - werden voor de 35ste keer uitgereikt.

Voormalig vicepresident Al Gore, die eerder met zijn An inconvenient truth een Oscar en de Nobelprijs won, kreeg een speciale onderscheiding voor zijn inzet voor de mensheid.

www.emmys.tv

undefined

Meer over