Philips wordt opgesplitst in twee bedrijven

Philips voegt de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle samen en verzelfstandigt de lichtdivisie. Dat maakte het elektronicaconcern vanmorgen bekend tijdens een bijeenkomst in Londen.

null Beeld anp
Beeld anp

De onderdelen die worden samengevoegd hadden vorig jaar een omzet van 15 miljard euro, de inkomsten bij de lichtdivisie bedroegen 7 miljard euro. Daarmee hebben ze volgens Philips voldoende schaalgrootte om te profiteren van het erfgoed van meer dan 120 jaar innovatie.

Philips zet de lichtdivisie apart en overweegt meerdere opties voor 'alternatieve eigendomsstructuren met directe toegang tot de kapitaalmarkten.' Meer informatie over dit proces volgt in 2015.

Verraad
'Sinds de oprichting van Philips in 1891 staat Philips gelijk aan licht en maakt het onderdeel uit van het DNA van het concern. Lighting is wereldwijd nog steeds de grootste divisie van Philips. Dat Philips nu de navelstreng met licht doorknipt zal, ongeacht de beweegredenen, met name bij werknemers van Philips Lighting voelen als verraad', zegt bestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten in reactie op de aankondiging.

Van Baden verwacht dat het opsplitsen van Philips zal leiden tot een lange periode van onduidelijkheid en onzekerheid bij Philips. Hij voorziet 'een enorme ontvlechtingsoperatie' en houdt rekening met gedwongen ontslagen. 'Op ons rust de plicht om samen met de werknemers te knokken hun perspectief op gewoon goed werk, zowel binnen als buiten Philips veilig te stellen', zegt de vakbondsbestuurder. Als topman Frans van Houten er niet in slaagt om dat perspectief te bieden 'dan is hij gewoon niet de juiste persoon op de juiste plek', voegt hij eraan toe.

Meer over