Phelps steeds dichter bij beoogde doel

PEKING - Michael Phelps komt steeds dichter bij zijn beoogde doel. De Amerikaanse zwemlegende veroverde vrijdag op de 200 meter wisselslag zijn zesde goud bij deze Olympische Spelen. Phelps wil in Peking acht titels pakken. Hij verbetert dan het record van zijn landgenoot Mark Spitz, die er in 1972 zeven won.

Phelps zegevierde met overmacht in een wereldrecord van 1.54,23. De oude toptijd stond sinds juli van dit jaar met 1.54,80 op zijn naam. Phelps bracht zijn totaal aantal olympische titels in zijn loopbaan op twaalf. Met zijn zesde succes evenaarde hij zijn resultaat van vier jaar geleden in Athene. Toen ging hij ook voor acht keer goud, maar bleef steken op zes.

Het zilver op de 200 wissel was voor de Hongaar Laszlo Cseh. In 1.56,52 bleef hij de Amerikaan Ryan Lochte (1.56,53) net voor.

Na afloop van zijn zesde olympische titel kwamen de onvermijdelijke vragen over het gebruik van verboden middelen. Phelps bleef als altijd kalm. ''Iedereen kan zeggen wat hij of zij wil, maar ik ben schoon. Dat weet ik zeker. Mensen kunnen vragen wat ze willen, maar feiten zijn feiten en die bewijzen dat ik niks gebruik.

Volgens de inwoner van Baltimore zijn de historische resultaten een combinatie van talent en hard werken. ''Het draait om de juiste toewijding en ook om rust. Ik zorg er tussen alle nummers voor dat ik zoveel mogelijk slaap.

Phelps had vrijdag een drukke morgen want na zijn finale op de 200 wissel moest hij zich ook plaatsen voor de finale van de 100 meter vlinderslag. ''Ik wist niet dat er zo weinig tijd tussen zat. Na de huldiging moest ik weer een pak aan en mijn badmuts op en gaan. Maar het ging allemaal goed.'' Phelps wil op de 100 vlinder zijn zevende goud binnenhalen. Op de 4x100 meter wisselslag moet de achtste volgen.

De Amerikanen maakten vrijdag volledig de dienst uit in de Watercube. Alleen op finale van de 100 meter vrij bij de vrouwen ging de winst met Britta Steffen naar een Duitse. Ryan Lochte onttroonde in een wereldrecord zijn landgenoot Aaron Peirsol als olympisch kampioen op de 200 meter rugslag. Rebecca Soni troefde in de finale van de 200 meter schoolslag in eveneens 's werelds beste tijd de Australische Leisel Jones af. (ANP)

Michael Phelps bij de startblokken voor de 200 m. wisselslag. Foto EPA/Diego Azubel Beeld
Michael Phelps bij de startblokken voor de 200 m. wisselslag. Foto EPA/Diego Azubel
Meer over